Hopp til hovedinnholdet

Jente på 13 år har skilte foreldre og lyst til å flytte til pappa som bor i Sverige. Samtidig er hun bekymret for mamma som da blir alene.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente fra to land. Norge og Sverige. Pappaen min bor i Sverige og moren min i Norge. Jeg har bodt hos mamma i hele livet. Jeg vil at en forandring skal skje altså flytte til pappa. Men jeg vet at mammaen min ville bli helt knust og jeg er så redd får at hun liksom blir så lei seg at hun kanskje tar selvmord. (Hun har ikke en voldlig bakgrunn). Men pappa sier at jeg kan få flytte men jeg kan jo flytte ditt får noen måndeder og sånt men.. Jeg trenger hjelp!!! + Jeg har søsken i Sverige men ikke i Norge og det betyr at mamma blir alene... Hilsen en jente på 13 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Dette er en situasjon som nok mange barn og ungdommer kjenner seg igjen i. Du har lyst til å flytte til pappa, men er bekymret for hvordan det skal gå med mamma som da blir alene.

Det er fint at du har omsorg for mammaen din. Det betyr at du er glad i henne og ønsker at hun skal ha det bra. Samtidig er mamma voksen og du er 13 år. Derfor er ikke mamma ditt ansvar, og du har lov til å tenke på hva som er best for deg.

I Barneloven står det at det skal tillegges stor vekt hva barn over 12 år mener om sin bosituasjon. Det betyr at du bestemmer mye i denne saken selv om foreldrene dine fortsatt har siste ord.

Mitt råd er at du snakker med foreldrene dine om at du ønsker å flytte til pappa. Kanskje er det lettest å si dette til pappa og be ham om å snakke med mamma? Foreldrene dine kan be om en samtale på familievernkontoret for å få hjelp til å bli enige og lage en god avtale. Hit kan du også komme for å si din mening.

Jeg synes også du skal snakke med mamma om at du er bekymret for hvordan hun vil få det hvis du flytter til pappa. Dere kan lage gode avtaler for når du skal komme til mamma og hvordan dere kan holde kontakten i hverdagen. Mange i din situasjon snakker for eksempel med foreldrene sien på Skype eller finne andre løsninger. Mange foreldre-barn forhold er så sterke at de tåler godt om man ikke bor sammen. 

Lykke til, jeg håper dette ordner seg til det beste for deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra