Hopp til hovedinnholdet

Jenre på 16 år ønsker å flytte fordi hun ikke har det bra hjemme. Hvem kan hjelpe henne med dette hvis ikke foreldrene gjør det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 16 år. Har det ikke bra hjemme. Mye konflikter, uenigheter, og krangling. Jeg har derfor lyst til å flytte. Foreldrene mine er lite behjelpelig med dette, og det virker som at de ikke forstår hvor mye det betyr for meg å komme meg vekk fra heimen. Vet ikke hva jeg skal gjøre.. Har dere noen forslag? Hvem kan hjelpe meg med dette viss ikke foreldrene mine gjør det? Hjeelp...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er ikke så lett å flytte hjemmefra når du er under 18 år og ikke får hjelp av foreldrene dine. Du skriver ikke så mye om hva som gjør at du ikke har det bra hjemme. Dette har betydning for hvem som kan hjelpe deg og hva slags hjelp du kan få.

Hvis du opplever ting som rus, vold eller andre former for omsorgssvikt, så kan barnevertjenesten hjelpe deg. Du kan selv kontakte barnevernet og be om råd. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hun kan hjelpe deg med å vurdere hvilke muligheter du har.

Hvis problemene hjemme handler om krangling, konflikter og at du ikke føler deg sett eller forstått, så kan det kanskje hjelpe å snakke sammen? Familien din kan be om hjelp på familievernkontoret, eller du kan be om at de setter seg ned og hører på hva du opplever som vanskelig. Noen synes det er lettere å formulere seg i et brev til foreldrene.

Så lenge du er under 18 år, er det mange ting du ikke kan ordne opp med på egen hånd. Du kan for eksempel ikke ha egen bankkonto eller inngå husleiekontrakt. Det kan også være vanskelig å klare seg økonomisk. De fleste på 16 år har dessuten behov for oppfølging og støtte fra voksne enda en stund.

Under har jeg lagt ved artikler hvor du kan lese litt mer.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :) 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Innlegg: "Dyrt å flytte ut"

Jente med flytteeske (colourbox.com)

En helt vanlig dag våknet jeg med en følelse i magen som sa at det er på tide at jeg flytter hjemmefra. Hvorfor jeg fikk denne følelsen er jeg ikke helt sikker på.

Innlegget er skrevet av Lotta

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra