Hopp til hovedinnholdet

Hvordan holde tale i konfirmasjonen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, skal konfirmere meg i år, den 15 mai! Vet ikke om jeg gruer meg eller gleder meg. Jeg må jo holde en en tale i konfirmasjonen min, en takketale altså. Og vi har i tillegg fått i norsk oppgave/lekse og skrive denne talen. Jeg er egentlig en veldig stille og sjenert jente, så jeg vet liksom ikke om jeg tør, eller om hva jeg skal ha med i talen. Den kan jo heller ikke bare være " Hei, takk for at dere kom!" Slutt. Hvordan skal jeg holde en tale da? Noen tips? I tillegg har vi kjøpt bunad, bestilt, brodert og montert, jeg fikke den kanskje for 1 mnd siden, problemet er at den er for trang rundt livet, selv om den er målt, men jeg kan kanskje ha lagt på meg... Jeg må på en måte holde magen min litt inn for å passe den. Hva skal jeg gjøre? Kan ikke si det til mamma hun kommer til å bli, sint og skuffet, og så må vi kanskje betale masse penger for å få fikset den, og nå er det litt dårlig tid i itillegg. Vi har heller ikke så god råd, det var så vidt i hadde rå til bunaden! Hva nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er alltid litt vanskelig å vite hva man skal ha med i en tale. Det viktigste er nok likevel at du ikke stresser deg ihjel over det. Det trenger ikke være noen lang og morsom tale. Hold det enkelt! Gjerne takk foreldrene dine, annen familie, venner eller de som har hjulpet til med å stelle istand konfirmasjonen. Deretter kan du jo prate litt rundt konfirmasjonen. Det er også fint om du takker alle for at de kom og for gavene. Til slutt kan det være fint om du gir uttrykk for at du er takknemlig for familie/venner/fremtiden - eller noe lignende:) 

Jeg skjønner godt at du synes bunadssituasjonen er vanskelig. Om bunaden forstatt passer sånn noenlunde, så er det jo fortsatt mulighet for å bruke den! Men ikke om det er kjempeubehagelig. Moren din vil nok forstå situasjonen om du forklarer det for henne. Ofte så pleier bunader å være laget slik at det skal være lett å legge den ut. Det er jo tross alt helt naturlig å legge på seg litt. Derfor er det ikke sikkert at det blir noe stort problem å få lagt den ut litt! Jeg foreslår at du prøver bunaden en gang til - med strømpebukse og hele pakka, for å se om det går å ha den på seg. Om det blir alt for ubehagelig så burde du si ifra til moren din. Dette er jo et problem som kan ordnes, så det er ihvertfall fint om dere får pratet om det, slik at dere finner ut hva dere skal gjøre:)

Lykke til!

 

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva må du huske på konfirmasjonsdagen?

Dress sys til konfirmasjon (colourbox.com)

Hva skulle du egentlig gjøre under konfirmasjonsseremonien? Skal du holde tale, og hva skal du i så fall si? Få gode tips til konfirmasjonsfesten her!

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon