Hopp til hovedinnholdet

Vil bryte kontakten med far og la mamma ha omsorgsrett for meg

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har skilte foreldre, og bor hos mor. Har ikke sett faren min på rundt ett år, og har ingen kontakt med han - likevel har de fortsatt delt foreldrerett. Jeg har snakket med mor om dette, fordi jeg synes det er teit at de skal ha delt foreldrerett når det kun mor som tar vare på meg, og det er vanskelig når foreldre må signere ting fordi far ikke bor her, så da blir det alltid mye stress. Spurte om ikke hun kunne 'fjerne' eller kjempe for å få foreldreretten alene, men da sa hun det bare ville bli styr fordi far neppe ville gi den fra seg frivillig. Er det ingenting jeg kan gjøre, har ikke min stemme noe å si? Vil bryte kontakten med far helt, men føler ikke det nytter når han enda har 'omsorgen' for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Dette med omsorgsrett er ikke bare lett. I utgangspunktet er det foreldrene dine som bestemmer hvordan foreldreansvaret skal fordeles, men fra du er 12 år skal dine meninger og din stemme tillegges større og større vekt. Så nå når du er 16 år har det mye å si hva du ønsker!

Hvis det er slik at pappa ikke lenger skal ha foreldreansvar for deg må det være gode grunner til dette. At dere har mistet kontakten og at han ikke er fysisk tilstede i ditt liv er en god grunn. I tillegg sier du selv at du ikke ønsker kontakt med han. Hva tror du faren din ville si dersom mamma ber om full foreldrerett for deg? Det høres ikke ut, fra det du skriver, at han vil være enig i å si fra seg foreldreretten. Så dette må trolig diskuteres en del før man kan bli enige.

Når det blir konflikter i slike saker som du beskriver her, kan man kontakte et familievernkontor som hjelper til med mekling og spørsmål om foreldreansvar. Dette tilbudet er gratis og mekleren bistår foreldre i å finne en god avtale. Det er de voksne som må gjøre denne jobben, men utgangspunktet er alltid DITT BESTE, som barn. Finner ikke foreldrene dine ut av det på familievernkontoret kan de gå til retten, altså ved at en domstol avgjør spørsmålet. Det er bare de voksne som kan reise sak for retten, ikke du som barn. En slik prosess er krevende, og man skal tenke seg godt om før man velger en slik vei. Se mer om dette i denne fine filmen!

Jeg håper dere finner en løsning som er god for dere alle tre. Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie