Hopp til hovedinnholdet

Faren min blir sint og sier at jeg ikke er verdt noe. Er det noen som kan hjelpe meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en far som reagerer med sinne hver gang jeg sier eller gjør noe han mener er "feil" eller som får meg til å virke "dum og uintelligent". Han sier til meg at jeg er ikke verd noe, at jeg er en utakknemlig drittunge, at jeg ikke fortjener noe av det jeg får hær i livet, at han ønsker at han kunne kvitte seg med meg, osv... Jeg tar det så mye inn over meg at jeg ikke klarer å spise eller ha det bra med meg selv, jeg har fortalt han dette, og han sa "det bryr ikke jeg meg om, sål enge det fungerer så driter jeg i konsekvensene". Noen ganger tenker jeg på om jeg skal gidde å leve sånn mer, og jeg har lyst til å skade meg selv... Jeg kan ikke flytte til moren min pga personlige grunner, og stemoren min vet om alt dette men hun bryr seg ikke... Er det noen som kan hjelpe meg?! kan noen tvinge pappa til å behandle meg bra? Er det ulovlig at han gjør dette mot meg? kan jeg kontakte politiet? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i din vanskelige situasjon! Du skriver at faren din blir sint og sier ting til deg som han ikke burde sagt og at dette går inn på deg. Det gått så langt at har begynt å få tanker om å skade deg selv og om at du ikke orker å leve sånn som dette.

Det er veldig vondt at du har opplevd dette som du beskriver! Det er veldig bra at du skriver til oss for å få hjelp til å få det annerledes. De tankene og problemene som du beskriver er vanlig å få i en så vanskelig situasjon som du opplever. Du må være en veldig klok jente som greier å se det som skjer med deg som et varseltegn på at du ikke kan fortsette å ha det på denne måten!

Svaret på spørsmålene dine er: Ja, det er noen som kan hjelpe deg. Ja, noen kan bestemme at faren din skal begynne å behandle deg bra. Ja, det er ulovlig å behandle barna sine sånn som dette.

Det står i loven at foreldre har plikt til å gi omsorg på en sånn måte at de ikke utsetter barna sine for noe som er skadelig eller farlig for deres fysiske eller psykiske helse. I tilfeller hvor foreldre ikke greier å ta vare på barna sine er det Barnevernet som har plikt til å beskytte barn (0-18 år). 

Du kan ta kontakt med politiet, jeg har lagt ved en artikkel om dette under svaret. Det beste er kanskje å ta kontakt med barnevernet direkte. Helsesøster eller familievernkontoret kan også hjelpe deg til å få det bedre hjemme og skal sørge for at problemene som du beskriver blir tatt tak i.

Det er viktig at du forteller dette til noen som kan få gjort noe med din situasjon fordi det er ikke meningen at du skal fortsette å ha det sånn. 

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme