Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre med forholdet mellom meg og foreldrene mine?

Jente 14 år
 

Spørsmål

foreldrene mine sier at de ikke har respekt for meg og at de bare kan snoke og ta ting fra meg selv om jeg ikke er hjemme og ikke synes det er greit. de er så strenge på omtrent alt. hvis de sier at jeg skal ta ut og inn i oppvaskmaskina, klikker de fordi jeg har glemt av å sette inn noe og sier at jeg er lat og ikke gidder noe. Det går også utover skolen. Når jeg har presentasjoner tør jeg ikke å framføre, for tenk hvis jeg sier noe feil? tenk hvis noen kommenterer det? Jeg blir så nervøs at jeg begynner å skjelve noe skikkelig og jeg klarer ikke å være der. For jeg vet at det snart er min tur og da må jeg gjøre noe jeg absolutt ikke føler meg trygg på. Gym også, jeg deltar såvidt pga angst og føler at det ihvertfall ikke er noen hjemme som forstår det. Jeg har fare for å ikke få karakter i gym pga det. Hva skal jeg gjøre? Og hva er forskjellen på å være barn og på å være ungdom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til ung.no
Du forteller at du synes du og foreldrene dine har et vanskelig forhold. Du føler deg lite respektert og du sliter med selvtilliten.
Du er 14 år og er ungdom, vanligvis sier vi ungdom fra 13 til 20 år.
I den perioden vi utvikler oss fra barn til ungdom er det mye som skjer både i kroppen vår og den følelsesmessige forandringen vi opplever. Dui er i ferd med å bli mer selvstendig, vil ta egne valg og bestemme over ditt eget liv. Dette er også en stor overgang for foreldre, plutselig er den lille jenta blitt stor og har mange egne meninger. Venner betyr mer enn foreldre og foreldre opplever noen ganger at de mister kontrollen. Barn og foreldre har problemer med å forstå hverandre, det blir uenigheter og diskusjoner, noen ganger konflikt og sinne.
Det er i slike situasjoner vi kan si noe som vi ikke burde, vise signaler som gjør den andre usikker osv.
Det er derfor et godt råd og søke hjelp til å snakke sammen, til å forstå hverandre.Ta kontakt med  sosiallærer eller skolehelsesøster på skolen og fortell hvordan du har det. Du kan få råd og hjelp til å snakke med foreldrene dine, eller dere kan komme dit og snakke der med en nøytral person til stede.
Det er viktig at foreldrene dine forstår hvordan du føler det, særlig når det går utover skoleprestasjonene dine fordi du sliter med å tro på deg selv!
 
Du kan også få foreldrene dine til å ta kontakt med et familievernkontor for at dere som familie kan snakke sammen der.
 
Lykke til videre
 
Vennlig hilsen

Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie