Hopp til hovedinnholdet

Mamma er mye sint, og jeg vet hun er mye sliten. Burde jeg få pappa til å ta henne med til psykolog?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Når mamma snakker til meg, snakker hun med sinnet. Hun gir ikke en eneste beskjed om noe som helst uten at hun skal klage, kjefte og bruke stemmen høylytt, jeg blir sliten. Hun er sliten, og jeg ser den grunnet jobben hennes, men syntes det blir feil å dra det utover meg. Her om dagen når hun ba meg gjøre enda en ting fortalte hun at hun er så sliten at hun bare vil dø, hva skal jeg gjøre? Jeg tenkte og kanskje snakke med helsesøster om det, men mamma jobber på skolen jeg går på, alle vet at hun er min mor, hva gjør jeg? Burde jeg snakke med pappa om å ta med mamma til psykolog eller noe lignende?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres slitsomt ut for deg å ha en mamma som er både sint. sliten og kanskje også deprimert, ut ifra det du forteller om at hun sier hun bare vil dø. Jeg skjønner at du tenker det kunne hjelpe med en psykolog.

Jeg syns du skal snakke med noen om dette, slik du også skriver at du vurderer. En start kan være å fortelle til pappa hvordan du opplever ting hjemme om dagen. Tror du han vil kunne forstå og støtte deg? Og kanskje dere sammen kan snakke med mamma om dette? Hvis du ikke vil snakke med mamma ennå kan du i alle fall si det du mener og tenker til pappa, og så får han vurdere om han skal foreslå psykolog for mamma. Den biten er ikke ditt ansvar, mener jeg.

Om du også vil snakke med en fagperson/nøytral person, men ikke vil gå til helsesøster på skolen der moren din jobber, kan du gå til helsestasjon for ungdom i bydelen/kommunen der du bor. Helsestasjon for ungdom er ofte lokalisert sammen med vanlig helsestasjon, og ikke på skolens område. Helsestasjon for ungdom er som regel åpent på kveldstid slik at du kan gå dit utenom skoletid. Jeg anbefaler deg å gjøre det, for da kan du få innspill og veiledning fra f.eks en psykolog i forhold til det du syns er vanskelig. Husk at alle de som jobber der (og til og med helsesøster på skolen din) har taushetsplikt. De har ikke lov til å si ting videre, selv om de kjenner moren din. Det kan være godt å vite før man kommer.

Du virker som en forståelsesfull jente, som ser situasjonen fra flere sider. Du ser også at mamma sliter. Det er bra du sier ifra, for uansett om mamma har vanskeligheter som handler om henne eller jobben, kan hun ikke la det gå ut over deg. Så stå på, håper du finner noen som kan hjelpe dere! Jeg håper dette var til hjelp. Jeg legger også ved noen artikler som handler om tema du tar opp.

Jeg ønsker deg lykke til videre, håper du og mamma får det bedre snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie