Hopp til hovedinnholdet

klage på barnevernet

Jente 17 år
 

Spørsmål

Kjære dere, Jeg har vært barnevernsbarn en god stund og nå som jeg er eldre har jeg begynt å merke hva de egentlig holder på med. For det første har de brutt en god del lover. Etter ca ett halvt år etter jeg ble "tatt" av dem, begynte de å angripe resten av søskenflokken. Der de påsto at min ene søster ikke hadde det bra - noe som egentlig ikke stemte, hun ble også etterhvert "tatt". Senere tvang de meg på institusjon, der jeg ikke fikk lov å ha kontakt med noen utenom dem og et begrenset utvalg av venner. Så begynte dem å omformulere det jeg sa til dem slik at saken ovenfor meg ble sterkere og vanskeligere for meg å vende hjem. Nå som jeg har flyttet til en fosterfamilie, har jeg ikke hatt kontakt med dem på ca 6 måneder, til jeg så fikk et brev der det sto at jeg måtte være under deres omsorg til jeg blir 21 år, uten at jeg godtok det. Mitt spm er, kan jeg anmelde dem? Hvem kan jeg snakke med slik at disse nepskrellene kan få litt humanitet og ikke misbruker makta si? Merci.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei du skriver og forteller at du har tiltak fra barneverntjenesten, og nå bor i fosterhjem. Du skriver at barneverntjenesten har brutt mange lover i saken din, og at du har vært tvunget til å bo på institusjon. Videre skriver du at du har fått brev fra barneverntjenesten, og at det i brevet står at du må være under omsorg  fra barneverntjenesten frem til du fyller 21 år. Du lurer på om du kan anmelde de som jobber i barnevernet, og hvem du kan snakke med om det du opplever som maktmisbruk.

Dersom du ønsker å klage på barneverntjenesten er det fylkesmannen i fylket du bor som er  du kan klage til. Fylkesmannen er den instans som fører tilsyn med barneverntjenestene, og som kan sette inn nødvendige tiltak dersom barneverntjenesten har brutt lover og regler.

Jeg legger også ved en link til Barneområdets hjemmesider hvor du kan få veiledning på hvordan du skal klage på barnevernet: barneombudet.no/dine-rettigheter/til-et-barnevern/klage-pa-barnevernet/

Når det gjelder hvor lenge du er under omsorg av barneverntjenesten er det bare frem til du fyller 18 år, som jo er da du er myndig. Men du kan få tiltak av barneverntjenesten også etter fylte 18 år, da er det ettervern. Hvis du bor i fosterhjem vil jeg anbefale deg å vurdere å motta ettervern i hvert fall til du er ferdig med videregående opplæring.

Lykke til.
Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ettervern for barnevernbarn

Jente under et tre (colourbox.com)

Du kan få hjelp av barnevernet til du er 23 år. Når du skal planlegge overgangen til ditt voksne liv, er det lurt å prate med andre som har vært gjennom det samme, så du er best mulig forberedt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern