Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke ta opp vanskelige temaer sex, kjæreste og alkohol med foreldrene mine. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, mine foreldre kommer fra et annet land og tilhører en helt annen religion og kultur som er her. Jeg har aldri hatt et nært forhold til foreldrene mine og synes det er vanskelig å snakke om ting jeg har på hjertet. Jeg tør ikke å ta opp temaer som sex, kjæreste og alkohol med de. Jeg er redd for hva de kommer til å si dersom jeg noen gang kommer til å få meg kjæreste (og i tillegg er norsk). Jeg vet at de ikke akseptere det og at de ser på det som en skam. I den religion foreldrene tilhører er det ikke normalt at ungdommer f.eks drikker og ligger rundt (og spesielt jenter). Det er liksom normalt å vente til ekteskap med å ha sex. Jeg har jo liksom lyst til å prøve drikke når jeg er klar for det. Og jeg vil jo ha sex når jeg er klar for det. Jeg føler bare at det er så vanskelig å forholde seg til to religion og kulturer som er helt ulike. Hva skal jeg gjøre? Jeg klarer rett og slett ikke ta opp temaer som dette med de. Jeg har bare lyst å være en normal ungdom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Jeg forstår godt at du er i en vanskelig situasjon. Du er norsk på din måte, med foreldre som ikke er vant til hva som er normalt for ungdom på din alder. Mange ungdom synes det er vanskelig å snakke med ting som sex og alkohol og kjærlighet med foreldre. Det som gjør det utfordrende for deg er at du i tillegg har strenge grenser hjemme for hva som er greit å gjøre for deg.  Det kan også føles vanskelig at det er strengere regler for jenter enn for gutter. Jenter og gutter har lik verdi og bør ha samme frihet og ansvar. 
 
Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt med helsesøster eller minoritetsrådgiver på skolen din, slik at du du kan dele dine tanker og følelser med noen som forstår, og som kan hjelpe deg med hvordan du kan snakke med foreldrene dine om hva du ønsker å gjøre. 
 
Masse lykke til!
 
Hilsen minoritetsrådgiver (Imdi) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie