Hopp til hovedinnholdet

Kan far få hele foreldreretten?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en 12 år gammel jente som blir 13 om noen måneder, og har lyst til å bare bu hos faren min. Eg trivest ikkje hos mor, hun kjefter og sier nesten aldri ja. Eg har ei beste venninne som har gjort nokon dårlege ting. Og mor meinar at dette påverkar meg. At ho som eg har kjent gjennom alle desse åra, og var den første som virkelig tok seg til meg. Eg har ikkje lyst til og bo hos mor lenger og greier ikkje sjå ho inn i øyene dn gang. Eg trenger svar kan far få helle foreldre retten? Eller er eg for ung til å bare bu sjå far? Alternativet hadde vore kunne eg bare besøkt mor en gang i uka elns. Hilsen en så virkelig trenger svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Den situasjonen du forteller om høres vanskelig ut. Når du skriver at du ikke trives hos moren din. at hun bare kjefter og at du ikke greier å se henne i øynene, da høres ikke bosituasjonen din noe OK ut og det er bra du tar grep. 

Du lurer på om faren din kan få hele foreldreretten, eller hele foreldreansvaret. Det er et komplisert spørsmål. Barneloven sier at hvis det er umulig for foreldre å samarbeide, kan det bestemmes at bare den ene skal ha foreldreansvaret. Men - det skal sies at mammaer og pappaer sjelden mister foreldreansvaret bare fordi de kjefter og sier dumme ting. Da må det være mer alvorlig, som for eksempel at man er voldelig eller ikke klarer å gi barna omsorg. Er det slik du opplever det hjemme med mamma, er det viktig at du sier ifra til pappa! Spørsmål om foreldreansvar blir avgjort enten ved at man blir enige (mekling) på et familievernkontor eller i verste fall av domstolen. Men uansett om begge fortsetter å ha foreldreansvar, kan man godt bli enig om at du bor mer hos pappa enn hos mamma.

Dine foreldre har nemlig et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. Det står: "En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette." 

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Du er ifølge loven gammel nok til å bli med på denne diskusjonen! Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! DU skal bli hørt når det er snakk om hvor du skal bo, i alle fall når du kjenner at du ikke har det bra hos moren din.

Så snakk med foreldrene dine om dette, og se om dere kan bli enige. Hva dere kommer frem til nå trenger jo ikke vare for alltid. Kanskje det i en periode er best om du bor bare hos pappa, og så kan du og mamma bruke litt tid på å finne ut av ting. Etter hvert kan det hende du vil flytte tilbake igjen.

Men hvis slike saker blir for vanskelige å prate om alene i familien kan man også kontakte hjelp utenifra. For eksempel på familievernkontoret, der man også går til mekling. Familievernkontor finnes på alle steder i Norge og det er et gratis tilbud. De som jobber der er vant med slike konflikter som den du beskriver og vil kunne hjelpe dere å finne en løsning, og å prate med dere. Målet er å finne ut hvordan ditt liv kan bli best mulig når du lever med skilte foreldre og når det er vanskelig å bo hos en av dem.

Lykke til, jeg håper dette blir slik du ønsker og at du får bo der det passer best for deg!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie