Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 år og har skaffet meg et kjæledyr. Jeg hadde to fra før. Pappa ble ikke glad for at jeg skaffet meg ett til og truer nå med å skye dyret. Nå er hele familien min mot meg, og ingen støtte rmeg. Har pappa lov til å true med å ta livet av dyret, og kan hele familien min gå mot meg når jeg tar 100 % ansvar for dyret? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk nettopp et kjæledyr som skulle dumpes viss ingen ville ha det. Jeg takket ja siden jeg er en dyrevenn. Jeg har allerde to andre dyr av samme art som jeg har 100% ansvar for å forsørge. Men pappa ble ikke særlig glad for at jeg tok imot dyret, å truer nå med å skyte den, noe som jeg absolutt ikke vil godta. Nå har hele familien min også gått mot meg og er sinte på meg og jeg føler at jeg ikke har noen som støtter meg. Spm mitt er : Har pappa rett til å true med å skyte dyret, og har han rett til å få hele familien min til å gå mot meg når jeg har 100% ansvar for å forsørge dyrene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg bor du hjemme hos foreldrene dine, med familien din. Det er derfor sånn at foreldrene din kan bestemme om du skal få lov til å ha dyr i hjemmet eller ikke. Du har allerede to dyr, og har uten å spørre familien din tatt til deg et tredje dyr. For å være helt ærlig forstår jeg god at familien din reagerer på dette. Selv om du sier at du tar 100 % ansvar for dyrene, så bor og lever dyrene i familien sitt felles hjem. Det burde derfor være en felles familieavgørelse om det skal bo flere dyr i huset eller ikke. 

I dyrevelferdsloven § 6 står det også at "Foresatt skal ikke la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr." Det betyr at foreldrene dine ikke kan la deg stå alene om ansvaret for et dyr før du har fylt 16 år.

Jeg synes ikke det er noe greit at pappaen din truer med å skyte dyret, og dette har han heller ikke lov til å gjøre. Men hvis familien din ikke vil at det skal bo mere enn to dyr i huset så kan de be deg om å gi bort dyret. Kanskje må dere forsøke å finne noen som kan ta vare på dyret for dere, eller ta det med til en dyreorganisasjon i nærheten. 

Jeg forstår at du er glad i dyr og gjerne vil beholde alle dyrene. Når du blir 18 år og kan bo for deg selv kan du ha så mange dyr du bare vil. Mens du bor hjemme med familien din må du ta hensyn til de andre som bor der. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie