Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte til faren min, hvem kan jeg snakke med fordi jeg har ingen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Da jeg var 10 år bodde jeg sammens med mamma og stefaren min. Jeg besøkte faren min 2 ganger i uka, og han bodde ikke langt unna. En dag fortalte mamma og stefaren min meg at vi skulle flytte til et helt annet sted i landet. Jeg synes det var greit. Fordi jeg var ganske liten og sa ikke så mye hva jeg mente da. Jeg måtte flytte fra ALLE. Hele familien min. Nå har jeg bodd her i snart 5 år. Jeg og stefaren min har et helt jævli forhold(unnskyld språket) til hverandre. Han er så kald mot meg. Og jeg er lei meg hele tiden. Jeg var å besøkte pappaen min og resten av familien min i sommer, og var der i 2 uker. Det er helt forferdelig hvor mye jeg savner pappa. Jeg fortalte han hvordan jeg hadde det med mamma og stefaren min, og han bynne å gråte og jeg begynte å gråte. Han fortalte meg at han gjorde ALT han kunne for å kunne beholde meg. Han gikk til advokater, politiet og domstolene. Jeg bare spør etter råd, fordi jeg har ingen å snakke med, /(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Først av alt vil jeg beklage at det har tatt så lang tid før du fikk svar!

Det du forteller om høres veldig vondt ut. Å bli skilt fra pappa og resten av familien mot din vilje, å savne, å ikke ha det bra der du bor. Det er ikke rart du gråter! Og det er fint at du nå tar tak i situasjonen. Selv om du ikke sa imot flytteplanene da du var 10 år, betyr ikke det at du ikke skal si noe nå! 4 år er lang tid og mye har tydeligvis skjedd i livet ditt.

Det er derfor viktig at du forteller de rundt deg hvordan du føler deg hjemme. At du føler deg avvist av stefaren din og at du har et sterkt savn til resten av familien og vil flytte tilbake. Hva sier mamma til dette? Fortell henne hvordan du har det! Det er ikke sikkert hun vet hvor vondt du har det, men når hun får høre det kan det hende hun vil gjøre noe for å hjelpe. Og for å samarbeide om en løsning med pappa som er bedre enn den dere har idag.

Er det ellers noen du kan snakke med tror du? Du skriver at du ikke har noen - men tenk deg godt om. Er det kanskje noen av dine venner der du bor nå som er gode mot deg og som du stoler på? Eller en lærer, kanskje helsesøster på skolen din eller en nabo? Vanskelige følelser og triste tanker er viktige å dele. Bare da kan du bearbeide dem og sortere, og finne støtte og trøst hos andre.

Jeg vet ikke hva som gjør at pappa ikke kan få ha foreldreretten for deg. Hvis det har vært en rettsak om dette og det der ble bestemt at mamma skulle ha foreldreretten, er det lite dere kan gjøre med det før det eventuelt har vært en ny rettsak og dere har prøvd saken om foreldrerett på nytt. Hvis det er lenge siden sist gang kan det være verdt å forsøke igjen. Din stemme er nemlig viktig og det står i barneloven at man skal ta hensyn til barnets beste og barnets egne ønsker, når det bestemmes hvor man skal bo etter skilsmisse. Jo eldre barnet er, jo mer hensyn skal man ta. Nå som du er 14 år er din stemme SVÆRT viktig! Dette kan du lese mer om her. 

Om du, pappa og/eller mamma har flere spørsmål eller trenger veiledning i forhold til foreldrerett og samvær, kan dere ta kontakt med et familievernkontor. Der jobber de med slike saker som det du beskriver her og kan gi både samtaler og råd til familier i konflikt. Du kan ta kontakt på egenhånd også som barn.

Jeg håper du finner ut av det og at mammaen din viser forståelse for hvordan du har det nå og vil forsøke å hjelpe. Og jeg håper at du får bo der du aller mest ønsker det selv. Lykke til videre!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie