Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for mammas vindrikking.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvor mange glass vin er det vanlig å ta for en voksen kvinne på ca. 50 år? Jeg skjønner jo at alt har med kjønn, alder, livsstil og sånt, men jeg tenker sånn ca. Er det f.eks. 2 glass vin pr. Dag eller mer, sånn ca. Jeg er på en måte litt bekymret for moren min, det virker som hun drikker for mye. For jeg opplever at hun kan bli "småfull" hun sier mange rare ting og ber meg om rare ting, men på en annen måte virker det som hun er seg selv, men også Ikke selg selv. Det er ikke lett å se om hun har drukket for mye, jeg kan jo IKK akkurat spørre "har du drukket for mye?". Men det kan også hende jeg tar feil og er litt paranoid. Men en gang har hun drukket seg skikkelig full da hun datt i blomsterbedet på vei hjem fra et show eller noe. Hun blir bare rasende hvis jeg nevner alkohol, så... Hvordan vet man om foreldrene er fulle, eller er på tur til å bli det? (Har ingen far som kan hjelpe meg med dette så) Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 14 år !

 

Det er ikke lett å svare på hvor mange glass vin som er vanlig for en voksen kvinne å drikke.   Hva som er «normalt» eller akseptabelt å drikke av alkohol varierer i forhold til  livssituasjon, omsorg for barn,  fysisk og psykisk helse og mange andre faktorer som du også er inne på selv.

 

Det aller viktigste er hvordan de som drikker alkohol framstår og oppfører seg.  Når du bekymrer deg for at din mor kanskje drikker for mye, er det god grunn til å tenke at hun gjør det.  Det er heller ikke uvanlig at de som drikker alkohol «pynter» på hvor mye de har drukket.  Det er derfor ikke sikkert du kan stole på din mor dersom hun forteller hva og hvor mye hun har drukket.  Du lurer på hvordan man vet at foreldrene er fulle.  Det er ofte når de oppfører seg annerledes enn de pleier.  De kan bli mer lei seg, veldig glade/oppstemte, glemme ting eller si og gjøre rare ting.

 

Jeg synes du skal prate med noen om bekymringen du har for din mor.  Du  kan godt snakke med noen på skolen f.eks. helsesøster. Hun kan evt. hjelpe deg  og din mor med å  kontakte andre i kommunen der du bor.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie