Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå internatskole i utlandet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år, som begynner i 10 kasse denne høsten. Jeg bor på et veldig lite sted, og jeg mistrives. Altså, jeg har det helt greit men jeg lengter vekk. Jeg er veldig glad i å reise og møte nye mennesker, og lære om kultur og sånt, og jeg føler meg som en fri fugl i et bur her jeg bor. Deg føler meg sinnsykt alene, for det er ikke noe felleskap for likesinnede folk på min alder her. Så jeg har lyst til å dra på boarding school. Jeg har veldig lyst til å dra på boarding school hele vgs, og helst i Spania men kunne også tenkt meg USA eller UK. Bryr meg ikke så veldig om det er i storby eller ikke, men jeg har lyst til å bo på skolen. Har prøvd å søke litt, men har ikke fått så mye opp. Hvor mye koster det? Hvor finner jeg skolene? Kan jeg få stipend, eller studielån? Hvordan er det i forhold til pensum og sånt? Får jeg lov, selvom jeg bare er 16 år på vgs? Finnes det organisasjoner for dette (Utenom EF og sånt)? Hvordan finner jeg skolene? Håper dere kan hjelpe meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Takk for ditt spørsmål!

Du skriver at du mistrives på hjemplassen din og at du føler deg alene. Det er ikke alltid så lett å vokse opp på et lite sted hvor man ikke finner et fellesskap. Dette er dessverre noe mange unge kan kjenne seg igjen i.

Det å være ensom er noe som mennesker ikke har det godt med. Det er kanskje en mager trøst, men veldig ofte blir det lettere etter hvert som man blir eldre. Senere kan du også bestemme mer over ditt eget liv.

Det kan være lurt å snakke med noen om hvordan du har det. Det er ikke så lett å bære på sånne tanker alene. Mange som har det vanskelig synes det er godt å ha noen å snakke med. Det kan være god hjelp i å snakke med helsesøster, lærer eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted. Det har alle kommuner.

Så til spørsmålene dine om internatskole i utlandet:

Vi kjenner dessverre ikke til noen organisasjoner som sender folk på internatskole. Vi har heller ingen oversikt over hvilke som finnes i for eksempel Spania, USA eller UK, men jeg fant denne nettsiden. Likevel har jeg ikke brukt den før, så vet ikke hvor god den er.

Prisene kan også variere veldig, så det er vanskelig å si noe om hva du må betale. Det må du nok sjekke med hver enkelt skole for å finne ut. 

Vanligvis støtter ikke Lånekassen slike opplegg. Noen unntak finnes, eksempelvis hvis foreldrene dine er ansatt i norsk utenrikstjeneste og derfor skal jobbe der. Les mer her, eller ring dem på telefonnummer 22 70 03 00 for informasjon om hva som vil gjelde angående støtte i akkurat ditt tilfelle.

Er du under 18, må du også ha samtykke fra dine foreldre eller foresatte, siden de har ansvar for deg.

Generelt sett må du altså gjøre mye på egen hånd. Eventuelt kan du også spørre om hjelp fra rådgiver på skolen din eller dine foresatte.

Det kan også være en mulighet å søke videregående i et annet fylke, men da må du planlegge godt slik at du rekker alle tidsfrister. Dette kan du lese mer om i artikkelen under svaret. En annen mulighet er å dra på utveksling i vg2. Dette kan du også lese mer om under.

Håper dette svaret var til hjelp! Send oss gjerne flere spørsmål.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Ønsker du å ta Vg2 som utvekslingselev?

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over hvordan du kan få støtte fra Lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole