Hopp til hovedinnholdet

Moren min tror jo at jeg skal gjøre ALT for henne. Altså hun ber meg om og gjøre alt. Jeg tror ikke det er normalt å behandle barna sine sånn.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg blir rett og slett gal av moren min. Jeg er utrolig glad i henne og alt det der, men hun tror jo at jeg skal gjøre ALT for henne. Altså hun ber meg om og gjøre alt. Jeg vet ikke egentlig om dette er sånn litt rart å be hjelp med. Men jeg tror ikke det er normalt å behandle barna sine sånn, altså hun ber meg om å vaske opp, brette klær, rydde på rommet (det er ikke så rart da), dekke på bordet, dekke av bordet, kjøpe mat til hunden, vaske, støvsuge, i tilleg så ber hun meg om å gjøre papir arbeidene HENNES. Også sitter hun det bare på mobilen å snakker med noen i mens jeg gjør alt sammen alene. Jeg har også en bror på 16 år og han gjorde ALDRI noe av dette når jeg var 13 også alt han gjør er å sitte på rommet sitt å spiller i mens jeg er tjeneren for moren min!! Også når hun ser meg slappe av på sengen min med mobilen min, så ber hun meg alltid om alt mulig det er som at hun ikke synes det er ok at jeg slapper av!! Jeg har mye mer å skrive men har ikke mer plass.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke så greit ut. Det virker for meg som om du er enig i at du skal hjelpe til hjemme og for eksempel ta ansvar for å rydde på rommet ditt. Samtidig synes du at det har blitt for mye jobb på deg og at fordelingen av oppgaver er urettferdig. Du føler deg som en tjener for moren din.

Det er ikke så lett å si hvorfor det har blitt sånn. Kanskje er du lett å spørre, du sier ja og gjør jobben uten å protestere? Da tror kanskje moren din at du synes det er greit?

Mitt råd er at du ber om en samtale med moren din om disse tingene en gang det er god stemning hjemme hos dere. Du kan vurdere om du vil at resten av familien også skal være med. Så kan du si hvordan du opplever det. Si noe om hva du tenker det er rimelig at du skal gjøre også, ikke bare det du ikke vil gjøre. Du kan også foreslå at dere gjør flere ting sammen. Da går jobben fortere og det er mye hyggeligere.

Hvis det er vanskelig å snakke med moren din om dette, så kan du skrive et brev til henne. Jeg kan se at du er flink til å skrive og formulere det du mener. Så får moren din litt tid til å tenke seg om før hun svarer deg.

Lykke til, jeg håper det ordner seg!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie