Hopp til hovedinnholdet

Har et barn på 1 år og 8 mnd. Det er slutt mellom meg og barnefarn. har jeg lov til å kutte kontakt med barnefaren?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Har 1 barn på 8 måneder, jeg gjorde det slutt med barnefar for 4 måneder siden og flyttet veldig langt unna med samtykke fra far. Han har nå fortalt folk at jeg bare stakk av med barnet og nå prøver å tvinge han til å flytte etter(noe som ikke er tilfelle). Han skal komme hit igjen om 2 uker, jeg spurte han da om han ville ha barnet over hos seg natt til lørdag noe han pent takket nei til fordi "det er jo lov å kose seg" og at han trengte barnefri. Han sier at om jeg ikke hadde gjort det slutt så hadde han vært med barnet og passet på når enn jeg ville. Da har jeg fortalt han at vi ikke kan være sammen, men at jeg skal hjelpe han så godt jeg kan når dey kommer til samvær, bidrag, bosted osv. Jeg har vært så samarbeidsvillig rundt han og barnet heletiden, men likevell så virker det ikke som at han er interessert i å være med barnet sitt. Har jeg lov å bare kutte ut kontakt med barnets far? Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår deg har du den daglige omsorgen for barnet, dette vil si at barnet bor fast hos deg.

Ifølge barneloven kan den som har den daglige omsorgen for barnet flytte med barnet innad i landet, selv om den andre forelderen ikke ønsker dette.

Du kan likevel ikke nekte barnefaren å ha samvær med sitt eget barn. Det følger av barneloven § 42 at barnet har rett til samvær med begge sine foreldre. Det fremgår også av barneloven § 43 at den som ikke bor fast med barnet har rett til samvær med barnet. Begge parter har et ansvar for at samværsretten oppfylles.

Dere kan lage en avtale dere i mellom om omfanget av samværet, hvordan det skal gjennomføres osv.

Dersom dere har problemer med å bli enige om samarbeidet kan dere ta kontakt med et familievernkontor, som kan bistå dere med å sette opp faste samværsavtaler o.l. Familievernkontoret kan også gi råd og veiledning. Du kan finne et familievernkontor her.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie