Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil gjerne skaffe nye venner men alle kjenner hverandre fra før og de er ikke veldig inkluderende siden jeg er en outsider.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg startet på ny videregående i august og kjente ingen her. Jeg har blitt kjent med noen, og de er veldig snille, men jeg føler ikke at jeg passer så godt med dem. Vi er også de mest upopulære på skolen, og vi blir ikke inkludert av de andre. Jeg vil gjerne skaffe nye venner men alle kjenner hverandre fra før og de er ikke veldig inkluderende siden jeg er outsider. Men jeg passer egentlig best med de andre. Jeg har alltid blitt holdt utenfor og vært loner på den gamle skolen og jeg vil IKKE være den jenta igjen. Hvordan kan jeg få nye venner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16.Takk for at du skriver til Ung.no. Å starte på en ny skole der du ikke kjenner noen vil være en stor utfordring for de fleste. Hvert år er det ungdommer som gjør dette og det takles ulikt. De fleste har kjent på ensomhet i en slik periode. Å føle seg ensom er vondt.

Din utfordring er at du kjenner igjen situasjonen fra før. Dette har du opplevd tidligere også. Du skriver at du har vært en outsider før og er nå på vei til å bli det igjen. Det er noe du kan gjøre for å forsøke at dette ikke skjer igjen. Jeg skal hjelpe deg. Fint at du ber om hjelp.

Det første du skal tenke er at elevene i klassen skal være hyggelige mot hverandre. Slik er det også i arbeidslivet. Det er viktig å være gode kolleger for å gjøre en god jobb. Det betyr at alle nødvendigvis ikke skal være venner i fritiden, men de skal oppføre seg skikkelig mot hverandre i skoletiden. Dette er et tema for klassens time. Snakk med lærer slik at dette tas opp og blir gjennomført. Lærer har plikt til å sørge for dette.

Det andre du skal finne ut er mer hvem du selv er. Still deg selv noen spørsmål. Hvordan personlighet har du? Hva liker du? Hvilken interesser har du? Hvordan er familien din? For å få nære gode venner som stiller opp for deg og er til å stole på, og morsomme venner som du trives sammen med, så må du finne folk som er litt som deg selv. Finn noen som har en humor som deg eller liker å gjøre det samme på fritiden som deg.

Målet er ikke alltid å henge med den "kule" gjengen på skolen. Vennskap handler om å omgås folk du liker. Der du kan være deg selv og være avslappet. Det handler om å være insider i et miljø som passer deg. Verdsett deg selv og de snille folkene du allerede har blitt kjent med. Dere er like flotte mennesker.

Vennskap handler om å være med de du liker og som er snille. For å bli kjent med folk så må du fortelle om deg selv til andre. Vær positiv, blid og glad. Fortell hvis du liker å strikke, ri på hest eller gå tur med hunden din. Begynn å snakk om dette. Da vil du fort merke hvem som responderer. Den som virker mest interessert har trolig lik interesse. Følg opp samtalen videre med denne personen.

Ved enkelte interesser følger det med en forening. Dette gjelder politikk, naturvern, hjelpearbeid, sport (treningssenter), helse utfordringer (Dysleksiforeningen, epilepsiforeningen, ADHD foreningen etc.) og mange flere. Meld deg inn i en forening eller organisasjon som passer for deg. Der vil du naturlig møte folk som vil ha noe til felles med deg.

Har du venner ulike steder så står du sterkere. Har du interesser så står du sterkere. Har du meldt deg inn i natur og ungdom og hvert på en samling så har du garantert mye å fortelle på skolen dagen etter. Da blir du en interessant person.

Så er det slik at enkelte av oss er sjenerte og vet ikke helt hva vi skal snakke om og hvordan vi best skal oppføre oss for å bli likt. Da legger jeg ved en artikkel som kan hjelpe. Her tas det opp alt fra hvordan du bør se ut til hva du kan snakke om i detalj. Det står at den gjelder for folk med asperger den gjelder så absolutt for mange andre også.

Lykke til!

Mitt råd er; Vær deg selv!

Finn ut hvem du er.

 


Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing