Hopp til hovedinnholdet

Mamma er alltid sur på meg og er aldri positiv. Vi krangler nesten hver eneste dag.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har noen problem med moren min. Selvfølgelig har vi mangen gode minner, men dessverre har vi mangen dårlige og. Jeg føler at mamma alltid er veldig sur og er aldri positiv når jeg kommer hjem fra skolen. Enten begynner hun å mase eller kjefte med en gang på et eller anna. Vi krangler nesten hver eneste dag over noe som er helt teit. Ofte begynner det med at hun misforstår meg og så blir hun veldig sint og skriker til meg. Jeg snakker med rolig stemme og prøver å si at jeg må få snakke. Men hun avbryter meg og sier at jeg må skjerpe meg. Hun støtter meg aldri i valgene mine og det virker som om hun allerede har planlagt framtiden min. Når jeg prøver å snakke alvorlig med henne så bare gjentar hun seg og tar over samtalen og det virker som om hun er læreren min. Vanskelig å forklare. Alt dette gjør dagen min helt forferdelig og jeg blir veldig sliten av det. Føler jeg ikke kan snakke om det med vennene mine fordi ene har mistet moren og de forstår ikke situasjonen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres slitsomt og vondt ut å leve i et hjem der det alltid er krangling.

Du beskriver mamma sine reaksjoner på en måte som får meg til å lure på om hun er veldig stresset, sliten eller lei seg om dagen? Hvis hun aldri klarer å se din situasjon eller å lytte til deg når du snakker, er det kanskje noe som gjør at hun ikke har det bra. 

Hvis det er slik, er det faktisk en ganske typisk væremåte når vi kommer "under press": Den følelsen vi viser utad til andre er sinne og irritasjon, mens følelsen inni oss egentlig er bekymring, redsel eller tristhet over noe som skjer. Følelsene inni er vanskeligere å gi uttrykk for til andre. Så da kommer sinnet ut isteden. Jeg lurer på om dette kan gjelde for din mamma?

Kan du komme på noe som hun har opplevd i det siste, eller noe hun står i som gjør det vanskelig for henne å være glad eller å ha overskudd til å være mamma for deg? Noe på jobben, noe med en annen relasjon eller noe med økonomi? Dette er bare eksempler. Hvis du ikke vet dette av deg selv kan du spørre. Si hvordan du har opplevd å være hjemme i det siste, og spør om det er noe som gjør at mamma ikke har det bra. Si at du gjerne vil vite det og at du kan være en støtte for henne! Du er 15 år gammel - jeg tenker at du fortjener og at du tåler et ærlig svar fra mamma.

Husk også at det kan være vanskelig for foreldre at ungdommen deres begynner å få egne meninger om saker og ting. Noen foreldre blir provoserte og sinna - eller usikre på hva de skal gjøre - når ungdommene deres plutselig stiller spørsmål ved ting som de tidligere bare har godtatt.

Men - nå vet jo ikke jeg hva som er utgangspunktet for problemene du opplever hjemme. Uansett om det er slik at mammas oppførsel har en årsak eller ikke, betyr ikke det at du skal finne deg i all kjeftingen og kranglingen! Du må fortelle henne hva det gjør med deg når hun tar over samtalen eller når hun kjefter og skriker til deg. Fortell hvordan du føler det og fortell hva du skulle ønske hun gjorde isteden!

Om du og mamma ikke finner ut av det, anbefaler jeg at dere sammen tar kontakt med et familievernkontor. Det er gratis, de som jobber der har taushetsplikt, og de er vant til å snakke med familier med ungdommer som har konflikter hjemme.

Les også artiklene jeg har lagt ved her, de handler om det du tar opp. Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie