Hopp til hovedinnholdet

Hodet mitt er fylt med kaos på grunn av skole og familie.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har fylt problemer og kaos i hodet mitt grunn av familien og skolen. De andre elever har det gøy i lag og på fritida å gå på fest eller besøk hverandre. Jeg får ikke kom besøk til mine venner mamma meinte at dem bor langt UNNs å prøve å stoppe meg. Jeg fikk ikke besøk av dem hos meg. De fleste er flinke men ikke alle. Skole og hjemme gjør ikke så mye får meg bedere ingenting hjelp. Jeg er alltid ensom. Hver natt så tenkte jeg at jeg er bare til å lage mye rot og starte mye tull og tøys at jeg ikke er meg selv og at jeg ikke er vert til noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Slik jeg forstår det du skriver så er du ikke med andre ungdommer på fritiden da du blir nektet av din mor. Du får ikke gå til andre og du får ikke lov til å ha besøk.

På skolen er det ingen som ser dine vansker og hjelper deg. Jeg forstår godt at du føler deg ensom. Du føler også at du ikke er verdt noe, da dine behov ikke blir tatt hensyn til.

Du skal vite at du er like mye verdt som alle andre. Dine ønsker og behov skal bli tatt hensyn til.

Du skriver ikke om du kommer fra en annen kultur eller et annet land. For enkelte som opplever å ha det slik skyldes dette kulturelle årsaker.

Uansett kultur så er det slik i Norge at barn og ungdommer skal ha det godt. Barn og ungdommer skal ha rett til et sosialt liv. De skal få muligheten til å få venner på egenhånd.

For at du skal få det godt kan du oppsøke helsesøster på skolen din. Du har også muligheter for å kontakte barnevernet selv.

Dine foreldre skal lære hva som er viktig for deg. De skal trygges på at det er riktig at du får oppleve et sosialt liv. De skal trygges på at det er trygt å dra til venninner og å få være med på ungdomsfest.

Det er naturlig at dere lager avtaler som du overholder. Det kan være slik at bestemte innetider må overholdes. Enkelte foreldre ønsker også og hente når ungdommen drar på fest, dette for å sikre at ikke alkohol blir drukket.

Du skriver at du drømmer om å lage rot, tull og tøys mot dine foreldre. Flere ungdommer gjør nettopp dette hvis grensene blir for strenge. Du er på vei til å bli voksen selv. Da er det naturlig å få bestemme over seg selv.

Be om hjelp. Det er nå riktig å få hjelp til å snakke med dine foreldre.

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet