Hopp til hovedinnholdet

Har blitt mobbet før og det har ført til at jeg sliter med å få meg venner.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Siden femte klasse har jeg slitt med å få venner og behandle dem rett. Eg klarte meg bra til sjette klasse før jeg måtte bytte skole ettersom jeg ble mobbet av en tett jentegjeng. Har vært utsatt for baksnakking og ting som er sagt til meg i en ufin måte. Det har gjort meg til en usikker person i dette teamet. Kunne trengt litt tips i hvordan jeg kan bli litt mer sosial og kanskje ikke så usikker på meg selv. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at du har blitt utsatt for mobbing og at dette påvirker deg og selvtilliten din i dag.

Jeg forstår det som at du har byttet skole etter mobbingen og at du på denne nye skolen har slitt med å få deg nye venner. Jeg forstår at dette er noe du ønsker å gjøre noe med.

For det første så er det nok viktig at du prøver å finne frem til de tingene du liker ved deg selv og å fokusere på disse. Tenk på alle de gode sidene du har, som det helt sikkert er mange som vil sette pris på. Prøv å hold en positiv tankegang og tenk at det selvfølgelig er mange som vil bli kjent med deg og som antagelig syntes du er en veldig flott jente! Når du tenker negativt om deg selv så er det lett å bli usikker. Husk at det du fikk høre den gangen du ble mobbet stemer med virkeligheten og at de som mobber kun gjør dette for å trykke noen ned. Når du tenker positivt derimot kan det være at dette også smitter over på din egen selvfølelse. Det høres litt klisje ut, men det man forteller seg selv er faktisk ganske viktig.

Jeg forstår at det kanskje ikke er så lett om man er veldig usikker, men jeg tror ofte det først og fremst er viktig å vise at man er intressert i å komme i kontakt med andre. For eksempel ved å prøve å involvere seg i samtalene som skje i klasserommet mellom de andre i klassen. Kanskje de har en diskusjon om ett eller annet som du vet noe om eller som du mener noe om? Da går det for eksempel an å ta del i den samtalen om den skjer åpent i klasse rommet.
Om man "presser" seg selv til å for eksempel ta del i slike samtaler så øver man seg litt på å være sosial. En annen ting er å tenke over hvem av de du går i klasse med som du liker best eller komme best overens med? Prøv å tenk litt over hvem du tror du passer sammen med og prøv å start noen samtaler med dem. Det trenger jo ikke nødvendigvis være noen i klassen, men kanskje noen andre på skolen også.

Det er sikkert også sånn at du kjenner en del av de du går på skole med litt fra før av? En god måte å få seg nye venner på er for eksempel ved å bli kjent gjennom felles bekjente. Dersom du går sammen med noen å de stopper for å prate med noen du ikke kjenner så godt så har du en god anledning for å hilse og prate med den personen du også! Ellers er ofte idrett eller hobbyer en fellesnevner som det er lett å starte samtaler om. Dersom du ikke driver med idrett fra før av så kan det å starte på et lag være en god måte å få seg venner på? Det trenger selvsagt ikke vært idrett, men det kan være alt fra en skuespillergruppe til sangkor også, eller noe annet du interesserer deg for.

Nedenfor legger jeg ved noen artikler som tar for seg litt av det du lurer på, de kan være god å lese. Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap