Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på vennskap og et kjæresteforhold?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Lurte bare på om noen her kunne gi meg en enkel definisjon på hva som er forskjellen på et "kjæreste-forhold" og bare et godt vennskap. Jeg er homofil (og liker meg for øyeblikket veldig godt inni skapet) og de aller fleste vennene mine er gutter. Det er vel ingen av dem jeg føler at det er i ferd med å bli noe mer enn et vennskap, men likevel, hva er forskjellen, og hvor går grensa? Jeg håper virkelig forskjellen er mer enn bare det seksuelle, eller???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år

Skulle ønske det var en enkel definisjon på det spørsmålet du stiller, men dette med følelser kan oppleves ganske forskjellig fra person til person.

Likevel beskrives ofte opplevelsen av romantisk kjærlighet som "dypere" enn følelsen av vennskap. Mange beskriver den som en varm og god følelse i magen, hvor man bare ønsker å være "nær" den man er kjæreste med. Fordi denne tiltrekningen handler om "kjemi" er det ikke slik at man forelsker seg i alle gutter selv om man definerer seg som homofil. Vedkommende må ha noe spesielt som "treffer" akkurat deg for at du skal kunne kjenne på dette.

Når det gjelder den seksuelle identiteten, skiller vi ofte mellom hvem vi får de romantiske følelsene for (seksuell orientering) og hvem vi blir kåte på og har lyst til å ha sex med (seksuell praksis). For noen er det slik at de opplever disse følelsene for mennesker av samme kjønn, for andre ikke. Opplevelsen av romantisk kjærlighet kjennes derfor annerledes ut enn å være kåt på noen.

Noen opplever tidlig å kjenne på mange og sterke følelser av forelskelse og romantisk kjærlighet, mens andre opplever denne sjeldnere og seinere i livet. Min erfaring er likevel at denne følelsen, for mange kommer tydeligere frem etterhvert som de får mere livserfaring og møter flere mennesker på sin vei.

Vet ikke om dette var godt nok svar på spørsmålet ditt. Hvis du ønsker flere spørsmål vil jeg anbefale deg å kontakte Ungdomstelefonen eller Skeiv Ungdom. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Zelda om forelskelse

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Forelsket som Zelda og klarer ikke tenke på noe annet? Eller har du ikke kjæreste og er litt miisunnelig? Les mer på emnet "Forelskelse" her på ung.no.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap