Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker på lillesøsteren min som fortsatt bor hjemme, og det er vanskelig for henne fordi mamma og pappa krangler

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg studerer i en by langt unna familien min, og det er bare mamma, pappa og lillesøster på 15 som bor der nå. Jeg vet at lillesøsteren min synes det er vannskelig å bo der uten meg og storebroren vår, spesielt når foreldrene våres krangler. Hun har ingen nære venner som hun snakker med om de vannskelige tingene i livet så vidt jeg vet, og jeg tror hun føler seg ensom mye av tiden. I kveld fikk jeg en melding av henne som sa "Pappa kon hjem fra trening når jeg sov, og han sa til meg at han var lei seg og hadde lyst til å flytte ut. Så gikk han opp, og de krangler veldig. Jeg blir så lei meg og vil gjerne snakke med deg". Han truet flere ganger med å flytte da jeg bodde hjemme også.Det er så vannskelig å være langt borte, når jeg burde ha vært der for å trøste henne. Da jeg var i tenårene fikk jeg vite at pappa var deprimert, og han sliter en del med dette og mye stress på jobb. I tillegg har de begynt å pusse opp huset for ørtende gang, og søsteren sier det er tungt å bo der nå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Så flott å lese om den omsorgen du har for lillesøsteren din. Hun er heldig som har deg. Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å være langt borte når du opplever at hun trenger deg. Bare det at du kjenner på dette betyr at du er en person som virkelig bryr deg om andre, en som er empatisk. Du kunne jo bare tenkt "nei - dette er mamma og pappa sitt problem, de får klare å ordne opp hjemme selv". Men det gjør du ikke og det er en kjempefin egenskap synes jeg. 

Det første jeg vil si, er at du kan gjøre masse godt selv om du og søsteren din ikke er i nærheten av hverandre i hverdagen. Dere kan snakke sammen, sende meldinger og være på skype. Dette kan være en kjempefin støtte for lillesøsteren din. Ofte hjelper det å prate, for å "få det ut" når noe er vanskelig. Så fortsett å være en god samtalepartner for henne. En som lytter og støtter og trøster.

Det andre jeg vil si, er at dere (enten du - eller søsteren din, eller dere sammen) bør ta kontakt med et familievernkontor. Barn kan ta kontakt på egenhånd. Fortell dem hvordan det er hjemme, så vil de hjelpe dere å finne ut hva som er lurt å gjøre videre. Det finnes familievernkontor i de fleste bydeler og kommuner. Enten kan dere ha samtaler hos dem alene, eller dere kan komme sammen hele familien. Da kan dere sette ord på hva som skjer hjemme - de bekymringene dere har og hva som er vanskelig. Og aller viktigst - hvilke løsninger som kan gjøre det bedre fremover. De som jobber på et familievernkontor er proffe i å snakke med familier som krangler og der foreldre er uvenner og kanskje vil flytte fra hverandre.

Tror du det kan hjelpe? Hvis det blir alvorlig - hvis konflikten hjemme øker og kranglingen blir for vanskelig å takle for lillesøsteren din, kan hun ringe alarmtelefonen for barn og unge. De vil hjelpe henne der og da.

Håper dette var til hjelp. Jeg legger også ved et par artikler som handler om det du tar opp. Vis dem gjerne til søsteren din!

Lykke til. Fortsett å være en god støtte derfra hvor du bor:)

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie