Hopp til hovedinnholdet

Faren min sliter med sin psykiske helse og jeg bor langt unna. Er det noe jeg kan gjøre for å bedre hans situsjon?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Min far sliter med sin psykiske helse og er i en depresjon, noe som han aldri har vært i tidligere. I en telefonsamtale sier jeg at han må si i fra hvis han får tanker om å skade seg selv eller at han ikke ønsker å leve mer, noe han sier at han ikke vil love å gjøre. Jeg bor langt unna, og lurer på om det er noe jeg gjøre for å bedre hans situasjon?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!
Du skriver at faren din sliter med sin psykiske helse, er deprimert og at han ikke kan love deg å si i fra dersom han får tanker om å skade seg selv eller ta livet sitt. Du er langt unna, og lurer på om det er noe du kan gjøre for å bedre hans situasjon.
 
Å være pårørende til noen som strever kan være en stor påkjnning, og mange beskriver å kjenne på både fortvilelse og redsel. Du er opptatt av om du kan bedre hans situasjon, men jeg vil samtidig råde deg til å ta vare på deg selv: snakk med de rundt deg og / eller helsestasjon for ungdom eller studenthelsetjenesten dersom du er student.
 
I forhold til faren din vil jeg anbefale deg at du fortsetter slik jeg får inntrykk av at du allerede gjør: nemlig å være en støtte som tar kontakt og snakker med ham. Dersom han går til behandling kan du høre med ham om han har tematisert med behandler tanker om å skade seg selv eller ta livet sitt. Dersom han ikke går til behandling kan du kanskje anbefale ham å kontakte fastlegen slik at han kan få hjelp for plagene sine? Videre ville jeg rådet deg til å informere ham om hvor han kan ta kontakt både med tanke på depresjonen og dersom han skulle få tanker om å ta livet sitt eller skade seg. Kirkens SOS og Mental Helse kan være gode alternativer. Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig med tanke på de ulike hjelpetjenestene. Skulle du snakke med faren din og han sier at har tanker om å ta livet sitt og at han har konkrete planer om når og hvordan bør du ta kontakt med politiet.
 
Vennlig hilsen psykologen 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie