Hopp til hovedinnholdet

Har det vanskelig med mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Nå for tiden så har jeg begynt å snakke med mamma om hvordan jeg føler meg. (Mamma og papa er skilt) pappa kjefter heeele tiden for ingen grunn. Det tar jeg senere. Men nå kjefter mamma av full hals på meg og lillebroren min (6 år) i dag ble jeg lei meg når fetteren min kallte meg for hest. Hvis jeg sier noe tilbake så sier han det til tante og hun sier stopp til meg. Hvis jeg sier det til mamma så sier hun bare: vær snill mot fetteren min. For en halv time siden sa jeg det til henne og hun ble sur og sa, nei SKREK: DU TENKER IKKE I DET HELE TATT HVA JEG FØLER!!! så gjikk hun på badet. Jeg løp på rommet og lukte døra forsiktig igjen. Hun gjir meg ikke lov til å smelle igjen døra. Nå griner jeg. Jeg kan høre at lillebror griner også. Hva skal jeg gjøre? Mamma sier at vi drar fra henne snillheten. Hva beryr det egentlig! Jeg er redd. Hvis dette fortsetter da vet jeg ikke hva som kan skje med meg, med oss! Skal jeg kontakte barnevern? MAMMA JOBBER I BARNEVERN. Hun er dårlig til det..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres veldig vanskelig ut! Jeg skjønner at du er både lei deg, griner og er redd. Det høres ut som du opplever kjeft og bråk på alle kanter, og det er ikke en situasjon som barn bør leve i over særlig lang tid. Så det er veldig bra at du tenker på å ta grep. Jeg skal gi deg noen tips til hva du kan gjøre, men først har jeg lyst til å forsøke å gi deg en forklaring - uten at jeg vet om det stemmer, selvsagt. Men det er noen tanker jeg gjør meg ut ifra det du forteller:

Hvis mamma og pappa er skilt kan det hende de har hatt det tøft i forbindelse med bruddet. Eller kanskje er det andre grunner til at de strever. Uansett - når voksne er lei seg og sinte på hverandre kan det hende at de glemmer å tenke på eller skjønne seg på hva dette gjør med de som er barna i familien. De har kanskje nok med seg selv og sine egne bekymringer, og de bruker mye energi på å selv holde hodet over vannet. Da kan det komme dumme kommentarer ut, sånn som "DU TENKER IKKE I DET HELE TATT HVA JEG FØLER!!".

En sånn kommentar, tenker jeg, er et uttrykk for at mamma er veldig frustrert og har det vanskelig. Kanskje har hun mye sinne og tristhet inni seg, og så kommer det ut som kjeft til dere barna istedenfor at hun klarer å si til dere hva som egentlig plager henne. Da må du minne henne på at du er der, og at du får med deg masse av det som skjer. Du må fortelle mamma - og evt pappa - om bekymringene du har og at du blir lei deg av all kranglingen og kjeftingen som foregår hjemme. At du blir lei deg når du hører lillebror gråte og når du ikke blir hørt eller trodd på. Tror du at du kan klare å si noe om dette til mamma?

Det neste jeg vil si er at det ikke er ditt ansvar å sørge for at de voksne i familien har det bra, eller at mamma beholder snillheten inni seg. Det er ikke sånn at barn drar snillheten ut av voksne, den må de selv klare å gi til barna sine. Det er mamma sitt eget ansvar! Det er den voksne i familien som skal sørge for å imøtekomme ditt behov for god omsorg. Du er barnet. Hvis mamma strever med ting i sitt eget liv er det hun som har ansvar for å søke hjelp, slik at hun kan gi deg den tryggheten og den støtten du har behov for.

Ettersom du også har en lillebror som er 6 år tenker jeg at du skal snakke med noen ganske så raskt, om det du opplever hjemme. På skolen din finnes det helt sikkert en helsesøster. Ta kontakt med henne og fortell hvordan du har det hjemme. Helsesøster er vant til å prate med barn som opplever konflikt hjemme. Og hun har taushetsplikt. Hvis du vil kan helsesøster snakke med deg og mamma sammen, eller hun kan hjelpe deg til å finne en måte du selv kan snakke med mamma om dette på. Det er noen ganger godt å få litt hjelp utenfra, av en som kan forstå situasjonen, støtte og forklare. Helsesøster kan også hjelpe deg videre, dersom dere sammen finner ut at dere f.eks vil kontakte barnevernet. 

Det viktigste er at du snakker med noen om det du opplever. Jeg håper dette var til hjelp og at du fikk noen forklaringer og noen svar. 

Jeg legger ved et par artikler som du kan lese og som har flere tips til steder der du kan søke hjelp, hvis ikke det føles riktig å gå til helsesøster. Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det bedre hjemme snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie