Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst å flytte hjemmefra når jeg er 18.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg bor sammen med foreldre min og jeg har lyst å gå ut av denne huset når jeg blir 18 på grunn av jeg har ikke så bra forhold med mora mi. Hu er hele tida Moody, og bli sint så fort med liten ting. Hu sa masse vondt ting til meg.. Hu rop på ma og søsken mine. Det var mange gang også at hu sa til ma at jeg må starte å pakke tingen mine og gå ut av huset. Jeg synes at hun bryr seg ikke om kos vondt hu sier. Hu har sagt alt for mye vondt ting og jeg har det nok nå, jeg vet ikke hva fæn mer ska jeg gjør. Jeg har forklar grunnen hvorfor jeg er stille hele tida, men ingen endre. Hvis jeg skal ut av huset og starte nytt liv jeg vet ikke hvordan. Betale skatt, systemet, hvordan å få jobb også jeg går på skole. Jeg trenger frihet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Når du er 18 er du myndig. Du bestemmer over deg selv juridisk og økonomisk. Ingen kan nekte deg å flytte hjemmefra. Det du må sjekke er om du klarer å forsørge deg selv. Du kan ta opp lån og selv skrive under leiekontrakt på bolig når du er 18. Du kan selvsagt skaffe deg jobb, men dersom du ikke har særlig utdannelse er det vanskelig å få jobb som betaler særlig godt. Noen velger å studere i en annen by etter de er ferdige på videregående. Går du fortsatt på skole når du fyller 18 skal i prinsippet foreldrene dine fortsatt forsørge deg, men er de ikke enige at du trenger å flytte hjemmefra kan det bli komplisert. 

Det kan være lurt av deg å snakke med rådgiver/sosiallærer om hvordan du har det og hva som er lurt å gjøre. Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom for å få råd. Det er også mulig å ta kontakt med NAV.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Zelda om å flytte hjemmefra

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Har du flyttet hjemmefra? Eller har du planer om det? Les mer om når du kan flytte og hva det koster å boung.no/bolig.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie