Hopp til hovedinnholdet

jente 16, sliter med selvtillit og hater alt med meg selv

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, etter jeg begynte på videregående så har jeg fått veldig dårlig selvtilli , jeg HATER alt med meg selv. Jeg klarer ikke å respektere meg sev, jeg har drevet med kutting før på grunn av dette, men nå spiser jeg ikke frokost , spiser ikke mat på skolen lenger. å ene venninna mi er bekymra for meg over dette. For en stund siden jeg skulle jeg til byn å plutselig før vi skal dra begynte jeg å gråte å grue meg til jeg skulle til bye, å jeg skjønte ikke helt hvorfor. Men når jeg kom ned til byen så skjønte jeg hvorfor, jeg følte meg så fæl å feit, stygg der jeg gikk. Jeg føler veldig mye på kroppspress, å det er så jævlig slitsomt, jeg må alltid ha på meg sminke klarer ikke å gå uten, jeg må alltid se meg i speile eller noe før jeg skal noe å jeg skjønner ikke hvorfor for hver gang jeg ser på meg selv i speile så blir jeg bare skuffa. Jeg har begynt å blir mer hjemme fordi jeg føler meg ikke bra nok til å kunne gå ute blant masse folk. å jeg lurer på om du vet hva jeg kan gjør?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tar kontakt med oss. Det er leit å høre hvordan du strever med selvfølelsen og at du er så misfornøyd med kroppen din. 

Det er nok flere unge som har det på samme måte, så du er ikke alene om å ha det slik. Det som du beskriver er vansker som det er tungt å bære på alene. Det virker som det plager deg mye i hverdagen din, og da er det alltid lurt å søke hjelp.  

Det er godt å høre at du har en venninne som bryr seg. Hun er bekymret for deg nå, og det forstår jeg ut i fra det du skriver. Du liker ikke ditt eget utseende og har begynt å spise mindre. Dette kan komme til å føre deg inn i en spiseforstyrrelse. Dersom man får spiseforstyrrelse er det svært farlig for kroppen og psyken. Les mer om dette her.  Det beste du kan gjøre hvis du er usikker på om du er i fare for å få en spiseforstyrrelse er å snakke med noen. Da kan du få hjelp så raskt som mulig, og det bedrer sjansene for at det vil gå bra. 

Det du kan gjøre er å dra innom helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt og kan komme om råd og støtte. Du kan også snakke med legen din eller gå til helsestasjon for ungdom der du bor. 

Snakker du med foreldrene dine om vanskelige ting? Mange unge er usikre på å gjøre det, men de fleste er lettet og glad når de først prøver. Foreldrene dine har ansvaret for deg og kan trolig gi deg mer omsorg og støtte dersom de vet om hva du går gjennom nå. 

Husk at du er verdifull akkurat slik du er. Du trenger ikke å gi etter for det presset som du beskriver. Du kan være den du er, og du har rett på å bli møtt med respekt. Kanskje du klarer å respektere deg selv også etter hvert. Man endrer seg mye i den alderen du er i, både i kroppen og måten man tenker og føler på. Noen blir mer fornøyd med kropp og utseende når de blir litt mer vant til disse endringene ved seg selv. Jeg legger ved noen artikler nedenfor som du kan lese for å få vite mer om dette.

Hvis du trenger noen å snakke med anonymt og gratis, så kan du ringe til 116 123. Det er nummeret til hjelpetelefonen. Der treffer du noen som kan lytte og støtte deg. Det er åpent hele døgnet.  

Jeg håper at du fortsetter å snakke med venninnen din. I tillegg håper jeg at du tar sjansen på å oppsøke hjelp. Du fortjener at noen står sammen med deg i disse utfordringene som du har nå. 

Jeg ønsker deg alt godt fremover. Ikke gi opp. Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

- Jeg hater kroppen min

Jente i vindu (colourbox.com)

Jeg er så misfornøyd med kroppen min. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Zelda om kroppspress

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Opplever du mye kroppspress? Hva gjør det med selvtillitten og selvbildet ditt? Ikke sammenlikne deg men andre, men sett pris på alle de gode egenskapene DU har.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse