Hopp til hovedinnholdet

Jente (17) er på utveksling og vil hjem, men foreldrene har ikke bestemt seg. Hvordan overtale de til å la henne komme hjem?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! jeg er på utveksling i england og sliter så mye og vil bare hjem. har snakket med lærere og har skole plass i norge etter jul. foreldrene mine sier at de ikke vil ta en beslutning enda, men jeg vet jo at de vil jeg skal være her videre. men det klarer jeg virkelig ikke. vet du hva jeg kan gjøre eller si for å overtale de? har forklart alt om hvordan jeg har det og de forstår fortsatt ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har fått en sterk hjemlengsel som påvirker deg ganske mye akkurat nå. Det forstår jeg ikke er så lett. Det er veldig bra at du har bestemt deg for hva du vil gjøre og sørget for at du har en skoleplass når du kommer tilbake. Men jeg skjønner at det som er vanskelig nå er at foreldrene dine er usikre på hva de skal gjøre og du kanskje føler at de ikke lytter til det du sier.

Hjemlengsel er ikke noe godt å føle på, men det er helt normalt og mange personer som skal være borte fra hjem og familie en stund, vil kjenne på denne følelsen en eller flere ganger i løpet av oppholdet/utvekslingen. Det kan være verst i starten, før man har kommet helt i orden i den nye familien og skolen. Det er ikke en psykisk lidelse, men en helt vanlig følelse på veien fra ungdom til voksen. 

Noen ganger er det ikke bare hjemlengsel som er problemet når man er på utveksling, men at man ikke trives eller har det bra. Hvis man har forsøkt ulike ting for å få det bedre, kan løsninger være å dra hjem igjen. Slik som du ønsker. Da er det løsningen for at du skal få det bra igjen.

Det er vanskelig å gi konkrete råd om hvordan du kan overbevise foreldrene dine, når jeg ikke kjenner dem eller detaljene rundt hvorfor du vil reise hjem fra utveksling. Men jeg vil gi deg noen generelle råd:

* Sett av god tid til en samtale mellom deg og dine foreldre og sørg for å være uthvilt og mette. Da kan det lettere bli en god samtale.

* Be om at de virkelig lytter til deg og det du har å si.

* Vær tydelig, konkret og beskriv situasjonen så godt som mulig. Det er viktig at du er ærlig og forteller dem hvordan du egentlig har det.

Du vil finne flere råd i artiklene under.

Jeg ønsker deg lykke til og håper foreldrene dine raskt forstår hvordan du har det.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å ta Vg2 som utvekslingselev?

Jente holder rundt en globus (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over hvordan du kan få støtte fra Lånekassen.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole i utlandet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole i utlandet