Hopp til hovedinnholdet

jeg har blitt innkalt til barnevernet før pga at jeg drakk, hva skjer med meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg har blitt innkalt til barnevernet før pga at jeg drakk. også nå tror jeg at jeg blir snart innkalt igjen. hva kommer til å skje med meg? sender de meg til et foster hjem? ja , jeg drakk begge gangene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nå kommer et langt svar. Jeg håper du forstår noe av det jeg skriver. Dersom det er litt vanskelig å forstå kan ringe inn til Alarmtelefonen for barn og unge på tlf 116 111 så vil den som er på jobb forsøke og forklare dette til deg.

Når barneverntjenesten får høre om at noen er bekymret  for en ungdom, eller selv ser noe som gjør den bekymret sier loven at de må finne ut mer om hva dette handler om. Noen ganger holder det å snakke med ungdommen og foreldrene en gang, andre ganger må man bruke lenger tid på å bli kjent å finne gode løsninger.

Dersom barneverntjenesten trenger mer informasjon om deg og hvordan du har det heter det en undersøkelse. Det er da jobben til barneverntjenesten å sammen med deg og dine forelde og finne ut mer om hvordan du har det og om det er noe du trenger hjelp til.

I denne undersøkelsesperioden, som ikke skal vare lenger en nødvendig og aldri mer en 6 mnd, kan barneverntjenesten også snakke med andre som kjenner deg for å bli bedre kjent med livet ditt. Dersom barneverntjenesten vil snakke med noen andre, som for eksempel skole eller lege om deg må de alltid høre med deg om du synes det er ok først. Men om du sier nei kan barneverntjenesten allikevel bestemme at det er nødvendig å snakke med for eksempel skolen din for å høre hvordan det går. Skolen skal da få beskjed om at du ikke ønsker dette.

Hva som skjer etter undersøkelsen er helt avhengig av hva du trenger hjelp til. Noen ungdommer har det vanskelig hjemme en periode men kan få god hjelp av for eksempel å snakke med en helsesøster eller en psykolog. Noen ganger tenker barneverntjenesten at det er riktig å tilby ungdommen og familien råd og veiledning i forhold til hvordan man kan få det bedre hjemme. Det er veldig sjeldent barneverntjenesten tenker at en ungdom ikke kan bo hjemme.

Dersom det er så vanskelig hjemme at en ungdom kan bli skadet av å bo hjemme, eller en ungdom finner på så mange farlige ting at det er fare for dens liv og helse OG det ikke blir bedre når man prøver å hjelpe kan barneverntjenesten si at de mener at ungdommen burde bo et annet sted en hjemme.  Om barneverntjenesten skal bestemme at en ungdom over 15 år skal flytte hjemmefra, og ungdommen eller foreldrene er uenig, er det noen som heter en Fylkesnemnd som skal bestemme. En Fylkesnemnd er en domstol som er spesielt gode på barnevern. Når en ungdom er mer en 15 år har man rett på sin helt egne advokat I Fylkesnemnda.

Det er veldig få barn som trenger å flytte i fosterhjem. Vanligvis klarer barneverntjenesten å finne gode løsninger sammen med de det gjelder slik at ungdommen får den hjelpen de har behov for.  

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Jente ringer (foto: 116111.no)

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

- Drikker alkohol uten å være 18 år

Jente drikker øl

Jeg drikker ofte på fest og sånt, men er jo ikke over 18. Kan jeg få noen straff for det egentlig? Hva skjer hvis politiet ser meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol