Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte hjemmefra, men har ikke råd. Hav kan jeg gjøre?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, er en gutt på 19 som har startet ny VGS linje, men takler ikke bo hjemme. Ved arbeid på siden av skole blir det ikke nok timer for evt egen leilighet. Hadde gått om det ikke hadde vært for at staten raner en stakkar i form av skatt. Men slik er det, jeg vurderer å avslutte skolegangen å heller ta en jobb. Man sier utdanning er mer verdt enn penger, noe jeg ikke klarer å se. Jeg må ut fra huset og inn i et eget bosted. Noen tips til de neste stegene til en stakkar student som mot statens vilje bare vil bort fra en alt for stor familie? Må legge til at å skatte noen i min posisjon (økonomisk) er galskap, føler på det at staten ikke vil hjelpe meg, men heller ødelegge min utdanning med slik politikk. Mvh ekstremt sliten ungdom som bare vil opp og fram her i livet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, takk for ditt spørsmål!

Så synd at du ikke har det noe bra hjemme. La oss starte med det. Er det noe du kunne ha gjort for at det skal bli bedre å bo hjemme? Kanskje du kan snakke med familien din om hvordan du har det? Lage noen avtaler og regler for forholdet deres?

Det finnes noe som heter familievernkontoret. De kan du kontakte for å få råd og veiledning om hva du skal gjøre for å gå frem slik at du og familien din kan få et bedre forhold. På denne siden kan du finne ditt familievernkontor. Familien din trenger ikke å få vite at du kontakter dem.

Hvis du ikke ønsker å ta kontakt med familievernkontoret, kan det likevel hjelpe å snakke med noen om utfordringene dine med familien. På denne siden finner du en oversikt over ulike tilbud du kan snakke med.

Du skriver at du ikke tjener nok til å leie en egen leilighet. Da kan du vurdere to ting. For det første kan du vurdere å se etter noe som er billigere enn det du har sett på til nå. Eksempelvis kan det være veldig billig å bo på hybel eller i et stort kollektiv.

Det andre du kan tenke på er om du skal finne en ny jobb hvor du kan tjene mer eller ta flere vakter. I artiklene under finner du tips til hvordan du søker jobber og hvordan du skriver søknad og CV. Sjekk også ut nettsidene til UngInfo om jobbsøking.

På sidene til Lånekassen kan du se om du kan få stipend. Det kan også være en mulighet å ta lån fra Lånekassen.

Du skriver at du opplever det som om staten raner deg og ødelegger for mulighetene dine ved at du må betale skatt. Har du tenkt over hva skattepengene dine går til? Skattepengene går direkte til fellesskapet. Når du betaler skatt går dette til å dekke viktige veldferdsgoder i samfunnet som du har veldig stor nytte av. Dette gir deg for eksempel gratis utdanning, gratis hjelp på sykehus hvis du skulle bli syk, hjelp fra NAV hvis du skulle bli for syk til å jobbe og veldig mye annet. Du betaler en liten andel, men får masse igjen for det.

Dette fører til at alle innbyggere får like muligheter. Kvaliteten på sykehuset som behandler deg, eller skolen som utdanner deg, skal ikke avhenge av hvor rik du er. Du kan lese mer om veldferdstaten på denne siden.

Du skriver at du vurderer å slutte på skolen og jobbe istedet. Det er slik at i veldig mange jobber trenger du høyere utdannelse eller generell studiekompetanse fra videregående. Det å fullføre videregående og skaffe deg generell studiekompetanse er derfor veldig smart. Med fullført videregående har du veldig mange flere muligheter senere i livet.

Det er veldig vanlig å være skolelei i perioder. Det kan jo hende at det går over, men det er uansett ikke gøy når man står midt i den følelsen. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med rådgiver på skolen. Si at du vurderer å slutte, uansett om du har bestemt deg eller ikke. Da kan hen gi deg mye praktisk informasjon. Dere kan også snakke om det hvis det er noen spesiell grunn til at du vil slutte. Du kan for eksempel få undervisningen lagt opp på en annen måte.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Dette må du ordne dersom du vil ta et friår fra videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb