Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å ta av min hijab. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er muslim og bruker hijab. Og jeg har egentlig ikke lyst ril det. Men jeg får ikke lov til å ta den av og hvis jeg tar den av er jeg redd av at familien min som bor i irak skal se ned på meg. Og spesielt familien til faren min som jeg ble kjent med i fjor. Og de synes liksom at det er ikke greit at jeg sitter med fetterener mine, så de kommer helt sikkert til å ikke synes at det er greit at jeg tar at hijaben.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Det er veldig bra og viktig at du ber om hjelp i en vanskelig situasjon. Jeg forstår veldig godt at du synes det er vanskelig å vite hva du skal gjøre. Du forteller at du vil ta av din hijab, men at du ikke får lov og at du er redd for hvordan din familie vil reagere. 
 
Du forteller at det er strenge regler i familien din for hva du får lov til og ikke. Det er viktig at du vet at du har rett til å velge dine klesplagg selv i Norge. Du har også rett til å få lov til vanlige ting for din alder, som å være venner med gutter og sitte med dine fettere. Når foreldre setter for strenge regler for barna sine heter det ekstrem kontroll, og det er forbudt i Norge. Vet foreldrene dine dette?
 
Det å bruke hijab er et personlig valg, der du ønsker å bruke det som et løfte til Allah, og ikke fordi noen tvinger deg til å gå med hijab. Har du snakket med foreldrene dine om at du ikke vil gå med hijab? Tror du at du kan snakke med foreldrene dine om at det gjelder andre regler i Norge enn i Irak?
 
Jeg vil foreslå at du snakker med helsesøster eller ringer til Røde Kors sin telefon mot tvangsekteskap, slik at du kan få støtte og tips til hva du kan gjøre. 
 
Hvis du opplever trusler eller vold hjemme er det veldig viktig at du forteller dette på skolen, slik at du kan få hjelp.
 
Jeg støtter deg hundre prosent og heier på deg.
 
Jeg beklager at jeg svarer sent på spørsmålet ditt. 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie