Hopp til hovedinnholdet

Venninnen har problemer hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Beste vennen min skrev til meg og en til beste venninne på en chat på sosiale medier, at hun hadde problemer hjemme. Hun blir slått og trakassert. Jeg har selv merket at faren og stemoren ikke er så snille, jeg er redd og vet ikke hva jeg skal gjøre! Jeg snakket akkurat med henne på telefon og sa hvor mye hun betyr for meg og at jeg alltid vil være der for henne. For meg føltes ikke det som nok! Hva kan jeg gjøre!? Det er så vanskelig å se for meg hvordan hun har det! Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no. Og veldig flott at du ønsker å være der for og hjelpe venninnen din. Det vet hun nok veldig godt, hvis ikke tror jeg nok ikke hun ville ha fortalt deg at hun sliter i det hele tatt. Godt for henne at dere har så godt vennskap og!

Du lurer på hva du kan gjøre mer for å hjelpe henne. Jeg tenker umiddelbart at ettersom hun forteller at hun blir slått hjemme, så er situasjonene hennes alvorlig, og hun trenger å få hjelp fra noen andre voksne. Det beste dere kan gjøre for henne, er å hjelpe henne med å ta kontakt med en annen voksenperson slik at hun kan få denne hjelpen. Dere kan oppmuntre henne til å ta kontakt med barnevernet. Der kan hun ta kontakt direkte selv. Om hun synes det er vanskelig, kan det også være en idé å involvere en annen voksenperson som hun kanskje stoler litt på, for eksempel en lærer eller helsesøster på skolen hennes, eller på helsestasjon for ungdom. 

Om også det er vanskelig kan det være et viktig steg på veien å snakke med en voksenperson som hun ikke kjenner, men som heller ikke ser henne, så hun slipper å si det høyt til noen ansikt-til-ansikt. Det kan i seg selv oppleves veldig vanskelig og til og med skamfullt for noen. Et sted man da kan henvende seg er enten til barnevernet per telefon. Eller man kan også kontakte alarmtelefonen. Der kan hun få litt tips til hvordan hun kan gå fram videre, og litt også om hva hun kan forvente. 

Jeg ønsker dere alle lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg, men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til så barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Les mer

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Jente ringer (foto: 116111.no)

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap