Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få sovetabletter uten at foreldrene mine vet om det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om man kan dra til legen og få en resept for sovetabletter uten at foreldre vet om det? De er sterkt imot det og nekter meg slike tabletter, men jeg vet at jeg trenger dem, klarer liksom ikke å sove om natta. Så, er det mulig å dra til legen og få en resept på sovetabletter uten at foreldrene mine vet om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 16 år!

Du er 16 år og det betyr at du er helserettslig myndig. Det vil igjen si at du kan bestemme selv om du skal ha behandling og hvem som skal vite hva om helsen din.

Du har rett til å bestille time hos fastlegen din uten at foreldrene dine vet om det. 

Det er opp til fastlegen å vurdere om du trenger sovetabletter. Det kan nok hende at fastlegen er litt tilbakeholden med å gi deg sovetabletter siden du er så ung. Men fastlegen skal ikke fortelle foreldrene dine om det, så sant ikke dere blir enige om noe annet. 

Du skriver ingenting om hva som gjør at du har vanskelig for å sove, men dersom det er slik at du har det vanskelig på noen måte anbefaler jeg deg å snakke med noen om det som plager deg. Du kan snakke med fastlegen din om det og fastlegen kan henvise deg til psykolog hvis du ønsker det. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse