Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig redd for at noe skal skje med familien min. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 12 år. Jeg er alltid veldig redd for at det skal skje noe med familien min, selvom de bare skal til noen venner eller i stallen (vi har hest). Mamma har prøvd å si at det ikke er farlig å dra til venner ovs. Men jeg kan begyne å gråte fordi jeg er så redd for at det skal skje dem noe. Jeg blir ekstra redd hvis de ikke svarer på telefonen. Hva kan jeg gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du alltid er redd for at noe skal skje med familien din. Det må være slitsomt å ha det slik, og ingen god følelse å hele tiden tenke på om det vil skje noe med de som betyr så mye for deg. Jeg er glad for at du vil gjøre noe med bekymringene som plager deg slik, og det går an å få det bedre.

Tankene våre påvirker hvordan vi føler oss. Når det er noe man er redd for er det fort gjort at man tenker mange negative tanker. Slike negative tanker kan være "tenk om jeg aldri ser de igjen", "hva hvis det skjer en ulykke". Når man tenker negative tanker vekker det ulike følelser i oss, f.eks redsel, trist, sinne. Hvis du klarer å tenke litt annerledes kan det påvirke hvordan du føler deg også. Du kan lese mer om det her. 

Det er fint at du snakker med moren din om hvordan du føler det. Det er viktig at dere prater ordentlig sammen og ofte er vonde følelser lettere å håndtere dersom man har noen å prate med. Det høres ut som at dette påvirker deg i hverdagen din slik at ting blir vanskelig. Da kan det være fint å prate med en person som kan mye om tanker og følelser. Mange syns også at det er godt å prate om slike ting med andre enn foreldre. Du kan snakke med helsesøster eller lege. Ta først kontakt med helsesøster, så kan hun eventuelt hjelpe deg videre hvis du trenger å prate med andre.

Jeg legger ved noen aktuelle artikler du kan lese.

Lykke til, jeg håper du får hjelp til å få det bedre. 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie