Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en bestemor med Alzheimer.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 16 som har en bestemor med Alzheimer, hun har ikke glemt meg enda men har alilevel perioder da jeg synes sykdommen hennes er veldig vanskelig å takle, jeg vet om mange pårørende barnebarn og åldebarn men de tenker ikke på det som jeg føler bare at jeg overeagerer sånn... Husker ikke den egentlige henne engang...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du skriver at du synes det er vanskelig å takle at din bestemor har Alzheimer. Det er naturlig å kjenne på følelsen tristhet og sorg når nære familiemedlemmer blir syke.

En av de tingene som gjør deg trist er at du ikke husker hvordan din bestemor var før hun ble syk. Alzheimer er en sykdom som varer i mange år og ut livet. Den vil trolig også bli mer omfattende med tiden. Dette forholder du deg til sammen med resten av din familie. Det er tungt og som du sier vanskelig å takle for noen.

Vi har alle ulik reaksjon på hvordan takle sorg. Enkelte viser ikke sine følelser for andre og ønsker heller ikke å snakke om dette. Andre har større utfordringer, noen så store at det går ut over den daglige fungerings evnen.

Jeg legger ved artikkel om ungdom i sorg. Mitt råd til deg er å snakke med dine foreldre om hvordan du har det. Fortell dem at du synes det er trist å ikke huske bestemor slik hun engang var. 

Det kan være fint for dine foreldre å få snakke om bestemor. Fortelle historier fra den tiden hun var frisk. Har dere fotografier så kan dette være nyttig å bruke, slik at samtalen blir mer konkret.

Finnes det noen tradisjoner i familien som kommer fra bestemor? Få disse frem og før de videre. Kanskje hun bakte noen bestemte julekaker? Var hun flink til å synge? Gi dere klemmer? 

Finn gjerne ut hva dere kan gjøre sammen med bestemor i dag, slik at hun får gode dager i sin alderdom. Det hun satte pris på før, kan dere nå gjøre sammen.

Hvis du har muligheter for å vise omsorg for din bestemor, så gi henne det. Kanskje du selv blir mer glad hvis du og din familie gir henne gode og tilpassede opplevelser.

Barnebarn er viktige for bestemødres livskvalitet. Hun er heldig som har deg. Dine følelser viser at du er glad i henne.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie