Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke VGS i et annet fylke?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15, snart 16 år. og må snart søke skoleplass på vgs, men vil søke i et annet fylke. Det er forskjellige grunner til det. Jeg har blitt plaget over lengere tid på skolen/fritiden og har endel problemer hjemme. men rådgiveren jeg har snakket med har sagt det ikke var mulig. Er det ingen muligheter for det? Kjenner noen som har flyttet til et annet fylke, men det var for 3 år siden. Er det nye regler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Din rett til videregående opplæring er knyttet til det fylket hvor du har din folkeregistrerte adresse. Det har kommet en regelendring som sier at du kan søke skoleplass i et annet fylke i tillegg, men du vil bare bli vurdert der hvis det er ledige plasser etter at fylkets egne elever er tatt inn.

Det kan også være mulig at hjemfylket ditt betaler for skoleplass til deg i et annet fylke, hvis det er spesielle og dokumenterte grunner til det. Her vil det være forskjellig praksis fra fylke til fylke.

Hvis du skal flytte til et annet fylke må du kontakte inntakskontoret både i hjemfylket og i det fylket du skal flytte til, for å høre hvilke regler og frister som gjelder og hvilken dokumentasjons som kreves. Gjør det i god tid før søknadsfristen 1.mars det året du skal begynne. Reglene vil variere noe fra fylke til fylke.

Unntaket er landslinjer, det kan ungdom fra hele landet søke på. Du kan også søke på private skoler , der er det ingen slik begrensning, men man må betale skolepenger. Du kan lese mer om og finne oversikt over privatskoler på vilbli.no.

Håper det var oppklarende.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til videregående opplæring

Jente holder lapp med Ungdomsrett (colourbox.com)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller et annet opplæringstilbud. Dette kaller vi ungdomsrett.

Les mer

Skal du flytte til et annet fylke og lurer på om du har rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Din rett til å gå på videregående skole er knyttet til hjemfylket ditt. Hvis du skal flytte i løpet av videregående, er det viktig at du sjekker hvilke rettigheter du har.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning