Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det veldig dårlig hjemme, jeg vil helst flytte hjemmefra nå. Kan jeg det, uten deres tillatelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! Det er slik at jeg har det veldig dårlig hjemme. Foreldrene mine kommer med negative kommentarer hver dag og de rakker ned på selvtilliten min. Jeg hadde masse problemer når jeg gikk i 8ende klasse og falt i dyp depresjon og gikk til helsesøster hver onsdager. Jeg går i 10ende nå og har fortsatt litt problemer hjemme som gjør meg veldig trist. Og jeg lurer på om jeg kan flytte hjemmefra når jeg er 16 uten deres tillatelse? Jeg vil gjerne gå på skole i Bergen og velge det yrke jeg vil selv gå i. De tvinger meg til å ha den utdanningen de vil og de bryr seg ikke om det jeg vil. innerst inne så vet jeg at foreldrene mine er glade i meg. Men jeg takler ikke å få negative kommentarer og bli rakket ned på hver dag. Jeg får ikke lovt til å snakke tilbake til de når jeg får kjeft, og jeg tørr heller ikke fordi jeg er redd for at pappa kan bli voldelig. Faren min har vært litt voldelig mot meg når jeg var yngre, samme med søsteren min. Så hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg kan godt forstå at du har det dårlig hjemme, dersom du hele tiden blir rakket ned på og får dårlige kommentarer som gjør deg trist. Hvis du føler at de ikke hører på deg og tvinger deg til å velge slik de vil uten å ta hensyn til dine interesser, er det ikke OK. Du forteller også om at pappa har vært voldelig mot deg og søstrene dine, dette er alvorlig! Jeg syns du skal snakke med noen om det du har skrevet her! Ingen barn skal behøve å bo i et hjem der man går rundt og er redd og trist hele tiden. 

Du spør om du kan flytte ut uten dine foreldres tillatelse. Ifølge barneloven er det slik at foreldrene dine har et foreldreansvar og et forsørgeransvar ovenfor deg frem til du fyller 18 år, hvilket betyr at det er de som har det siste ordet hvis dere er uenige om du skal flytte hjemmefra eller ikke. Du kan ikke flytte uten deres tillatelse. Men på den andre siden forteller du om forhold hjemme som er såpass alvorlige og vanskelige at det kan være argumenter for at det ikke er godt for deg å bo hjemme. Dette vil jeg anbefale deg å få hjelp til av noen utenifra. Ta kontakt med et familievernkontor eller med barnevernet i hjemkommunen din og fortell dem det du har skrevet her til oss. Du kan ta kontakt på egenhånd, uten å si noe til foreldrene dine først hvis det føles tryggest. Eventuelt kan du snakke med en annen voksen du stoler på (lærer, en forelder til en venn, en tante. etc) og be dem bli med deg. De som jobber på slike steder har masse erfaring og er vant til å snakke med barn og unge og familier som er i konflikt. De vil hjelpe deg å vurdere situasjonen for akkurat din familie. Selv om det ikke nødvendigvis er snakk om at foreldrene dine skal fratas omsorgen for deg er det viktig at de får hjelp dersom de ikke klarer å ta godt vare på deg og det bare blir verre hjemme.

Jeg syns du er tøff som sier ifra om vanskelige forhold hjemme. Jeg håper du får hjelp så det kan bli bedre. Og jeg håper du når de målene du vil, som er basert på dine egne - ikke andres - drømmer!

Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra