Hopp til hovedinnholdet

Er bekymret for moren min, hun lever med en psykopat

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig bekymret for moren min. Hun lever i et forhold med en psykopat. Jeg selv har bodd med han og mamma, men flyttet til pappa på grunn av hans handlinger mot meg. I ettertid av det fikk mamma to barn med han. hun angrer på at hun valgte han, men kommer seg ikke ut av forhold. Han truer henne og bruker psykisk vold. hun har prøvd mange ganger på å gå fra han, men står fast da de har et hus sammen, han trenerer hver visning osv. Har dere noe tips på hva mamma og jeg kan gjøre?? vi trenger desperat hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er fint å høre at du viser omsorg ovenfor moren din og at du vil hjelpe henne! Det du skriver om er alvorlig, og det høres vanskelig ut for dere i den situasjonen dere nå er i. Selv om du selvsagt er involvert i moren din sitt liv og dere er nære hverandre, tenker jeg at dette først og fremst handler om moren din og hva hun burde gjøre. Det er hun som er voksen som må ordne opp i sitt eget liv, så pass på at du ikke tar ansvar for å løse dette problemet. Men selvsagt påvirker dette deg, og jeg syns det er flott at du tar tak. Så du kan gi henne noen tips fra meg:

Du skriver at mamma syns det er vanskelig å gå fra kjæresten sin selv om hun egentlig vil - og at hun blir truet, krenket, og utsatt for vold - Da tenker jeg at hun må ta kontakt med et krisesenter. Der kan hun få både veiledning, noen å prate med og hun kan få beskyttelse hvis det er behov.

Hvis hun syns dette blir for voldsomt, eller om hun vil ha med seg kjæresten sin i terapi og han er klar for det, kan hun ta kontakt med et familievernkontor. Det er et gratis tilbud til alle par eller familier som strever i forholdet, også de med store problemer og høy konflikt, slik du beskriver at det er hos deg. På et familievernkontor møter man erfarne terapeuter som er vant til å snakke med mennesker i konflikt. Moren din og kjæresten kan få time sammen, eller mamma kan også kontakte dem alene først.

Du forteller at det bor små barn i huset også. Dersom kjæresten hennes utøver psykisk eller fysisk vold også mot barna de har felles, eller mamma tenker at det ikke er trygt for barna hjemme og de lider under de forholdene som er, bør hun i tillegg kontakte barnevernet for råd og veiledning. Det betyr ikke at de skal frata henne eller pappaen foreldrerett til barna, men at de kan komme inn og vurdere situasjonen sammen med dem og eventuelt gi faren deres veiledning og hjelp dersom han trenger det.  

Dersom dette med mamma er noe som bekymrer deg og du tenker mye på hva som skjer med henne og hvordan hun har det, er det viktig at også du prater med noen om dine følelser. Fortell det for eksempel til pappa, til en trygg lærer, eller til en god venn. Du kan også gå til helsesøster på skolen din, hun er vant til å snakke med ungdommer om slike saker som det du forteller om her. Man skal ikke gå alene med vanskelige tanker!

Jeg håper moren din får det bedre snart. Jeg ønsker dere alt godt!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie