Hopp til hovedinnholdet

Moren min kjefter på meg hele tiden, og stefaren til tar på meg på måter jeg ikke liker.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg bor hos moren min og stefaren min. Min biologiske far døde da jeg var åtte år. Moren min kjefter på meg hele tiden, og får meg til å føle at alt jeg gjør er galt. Stefaren min er helt grei, men av og til tar han på meg på måter jeg ikke liker. Det har egentlig aldri vært noe spesielt forhold mellom meg og mamma. Hun røyker flere ganger til dagen. Hun har også skade i ryggen/foten som gjør at jeg må gjøre det meste av husarbeidet. Blant annet vaske klær, rydde, lage middag, passe broren min og gjøre lekser og sånt. Utenom det sitter jeg bare på rommet. Jeg har angst og depresjon, men jeg vil ikke si noe til dem om det, for vi snakker ikke så mye sammen. Jeg vil ikke prøve å snakke med familien min om dette. Jeg vil bare flytte ut. Går det an at jeg blir adoptert eller kan bo i ett fosterhjem? Hva er egentlig forskjellen på fosterhjem og adopsjon? Skal jeg ta med alt jeg har? Skal jeg bli med i familieselskapene deres? Kan du/dere skrive litt om fosterhjem og adopsjon

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du kontakter oss, ser at du har flere ting du lurer på.

Du forteller oss om vanskelige hjemmeforhold, at du har angst og depresjon og vil flytte fra hjemmet. Nå er det bare slik at det ikke er så lett å flytte ut av hjemmet når man er 13 år. For at noen skal vurdere om fosterhjem er et alternativ må det meldes bekymring til barneverntjenesten som etter samtaler/kartlegging  med deg og familien vurderer hva som er til det beste.

Ser at det er viktig at du får noen å snakke med.  Du ønsker ikke å snakke med familien din, men kan du oppsøke helsesøster på skolen?  Hun kan etter samtaler hjelpe deg videre til de rette personene om det er barnevern eller andre.  Det er viktig at du få snakket med noen om dette, du skal ha det godt og trygt hjemme der du bor.

Du lurer også på hva som er forskjell på fosterhjem og adopsjon. Fosterhjem er et hjem som jobber på oppdrag for barneverntjenesten. De skal være en familie som inkluderer deg på lik linje med andre barn i familien, men barnevernet er med på å ta beslutninger som er til det beste for barnet.  Noen gang bor barn i fosterhjem for en bestemt periode. Noen år, andre ganger vokser de opp i dette hjemmet. Barn som bor i fosterhjem har samvær med sine foreldre. Noen ganger treffer de foreldrene ofte andre ganger veldig lite. Det kommer an på hvor lenge barnet skal bo i dette hjemmet. Ved adopsjon overtar de nye foreldrene alt ansvar for barnet og er ikke lenger ansatt av barneverntjenesten.    

Håper det var en forståelig forklaring. Er det noe du lurer på kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111. Telefonen er gratis og er åpen fra kl 15-08.00 på hverdager og døgnåpent i helger og helligdager.  

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Jente ringer (foto: 116111.no)

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Har du blitt bedt om å holde på en vond hemmelighet?

To jenter snakker sammen (kripos.no)

Har noen – en ungdom eller voksen - utsatt deg for voldtekt, seksuelle overgrep eller gjort noe med kroppen din som du ikke vil og som ikke er lov?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon