Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få mitt optimale friår?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Hvordan skal jeg få mitt optimale friår? Jeg er en jente på 18 år som blant annet elsker å danse, og oppleve nye ting. Jeg har igjen et halvt år på videregående skole, og før jeg begynner med videre studier har jeg veldig lyst til å ta meg et friår. Problemet er at jeg ikke greier å bestemme meg for hva jeg vil gjøre. Jeg har alltid hatt en drøm om å bo i London, lære språket flytende, ta danseklasser, lære å kjenne byen som en innfødt, og bli kjent med nye folk. Samtidig frister det å reise for oppleve mer av verden. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre? Går det eventuelt an å kombinere noe av dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, så spennende planer du har!

Det kan være en god idé med et friår før videre utdanning. Du nevner mange spennende muligheter og jeg skjønner godt at det er vanskelig å bestemme seg.

Hva som er lurest å gjøre, eller hva du får mest ut av, er det nok bare du som kan svare på. Et godt tips er å snakk med de som kjenner deg godt og diskutere de ulike mulighetene. Det kan være lurt å gjøre grundig research på alle de ulike alternativene og skrive lister med fordeler og ulemper. For eksempel må du lage en plan for hvordan du skal få råd til det du velger.

Husk: du har et langt liv, og det du eventuelt ikke får gjort nå kan du kanskje gjøre senere. 

Det går fint an å kombinere reising med dansing, å lære språk og få nye venner. Det er mange spennende steder å dra og mange spennende muligheter. Jeg anbefaler å ta en titt på de ulike mulighetene vi har skrevet om på ung.info. Jeg har også lagt ved en artikkel om ulike muligheter.

Det kan også være fint å vurdere et år på folkehøgskole. Kanskje det kan være noe for deg?

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid