Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine bestemme at jeg ikke kan begynne på en aktivitet som ikke koster penger?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurte på hvor mye av fritiden din foreldrene dine kan bestemme over! Kan foreldre f. Eks bestemme om jeg kan eller ikke begynne på en aktivitet som ikke koster penger å gå på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Du beskriver et dilemma som nok flere kjenner seg igjen i. Det er i utgangspunktet foreldrene dine som har ansvaret for deg. Det er de som til syvende og sist skal ta avgjørelser på vegne av deg fram til du er 18. Du skal i midlertid gradvis få mer og mer medbestemmelse etterhvert som du nærmer deg myndighetsalder. 

Du sier ikke noe om hva slags aktivitet det dreier seg om. Er det selve aktiviteten de har noe i mot eller de i mot at du har en aktivitet? Dersom deres motstand handler om prinsipper eller verdier kan det være vanskelig å overtale dem.

Er dette en organisert aktivitet med ledere eller trener kan det kanskje være mulig å få hjelp av dem til å snakke med dine foreldre. Er det en egen  drevet aktivitet er det viktig å finne ut av hvordan du kan forsikre dem om at de ikke trenger å bekymre seg. Har du venner som driver med det du vil og som får lov av sine foreldre? Hvis du har kan de hjelpe deg overtale foreldrene dine?

Håper at dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett