Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor 50-50, men blir så sliten av å flytte. Hvordan fortelle at jeg vil bo hos mamma uten å såre pappa?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Så saken e sånn her: Æ bor to steda. En uke hos pappa og en uke hos mamma. Men æ føle ikke at pappa sitt hjem e hjemme, føle det mer som at det e mamma som e hjemme. Det e der æ trives best. Æ har flytta mellom de to husan i over 10 år nu og da æ va veldig ung gikk det greit, men det siste året har det egentlig bare vært stress syns æ. Æ vil jo helst bo hos mamma permanent. Det e pga pappa har fått ny kjæreste æ ikke e så begeistra over og æ har mye bedre kjemi med mamma. Mamma forstår mæ faktisk. Pappa bare klage 24/7 på ting som ikke e nå å klage over. Pluss den her pakkinga med klær og skolesaker og fotballutstyr, spellutstyr osv. Det e slitsomt å flytte det vær enest uka. Æ e lei. Men det spørsmålet mitt egentlig e e: Kordan skal æ fortelle til pappa at æ kun vil bo hos mamma? Æ vet jo at han blir lei sæ av det, men det har ingenting med at æ e mindre glad i han eller nå sånn. Vet ikke ka æ skal gjør, alt æ vet e at æ e lei av stresse med flytting annavær uka.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!


Jeg forstår godt at du blir sliten av å flytte tilbake annenhver uke. Det er nok dessverre mange som er i din situasjon. Veldig mange har separerte og skilte foreldre, og som av den grunn må flytte frem og tilbake mellom to hjem. Det er fullt forståelig at det kan føles slitsomt i lengden.

Slik jeg forstår spørsmålet ditt, lurer du på hvordan du skal fortelle faren din at du har lyst til å bo sammen med moren din. Du er redd for å såre han, og at han ikke skal forstå at du er like glad i begge.

Jeg skjønner at det kan oppleves vanskelig å fortelle faren din dette. Jeg tenker allikevel at det er veldig viktig at du faktisk gjør det. Ingen er tjent med at du blir enda mer sliten av å flytte frem og tilbake, slik at det til slutt kanskje går utover andre ting.

Kan du be om å få en samtale med både moren og faren din en dag eller kveld? Start i så fall med å fortelle dem at du er veldig glad i dem begge to, men at du må prate med dem om flyttingen frem og tilbake. Si at du har gjort dette i mange år, og at du nå begynner å bli veldig lei av dette. Si gjerne også noe om hvorfor dette er slitsomt for deg og hvorfor du er så lei.

Fortell dem videre at du fortsatt har lyst til å tilbringe masse tid med begge to, men at du nå har lyst til å ha et fast bosted. Si at du har tenkt igjennom hvor du vil bo nå i første omgang, og at det er hos moren din. Du kan jo, hvis du vil, også si at det ikke nødvendigvis blir slik for alltid, men at du vil prøve dette en stund, og så se hva du synes om det. Understrek for faren din at du er like glad i han og at du fortsatt ønsker å tilbringe tid sammen med han. 

Du kan ikke gjøre mer enn å fortelle foreldrene dine hvordan du føler det. Prøv å få de til å forstå at dette ikke handler om følelser - som hvem du er mest glad i - men om at det er slitsomt for deg å flytte frem og tilbake. Det kan hende at faren din synes det er litt sårt at du ønsker å bo fast hos moren din, men antakelig vil ha forståelse for at du er lei flyttingen, og antakelig ønsker han kun det beste for deg.

Kan du kanskje vise dem dette spørsmålet du har sendt inn til oss? Jeg synes du beskriver utrolig godt at du er veldig glad i begge foreldrene dine, og at dette ikke handler om det. Hvis du får samlet begge to kan du jo gi dem en print av spørsmålet eller eventuelt vise dem det på en pc. 

Antakeligvis er foreldrene dine forberedt på at en slik samtale kan komme en gang, og forhåpentligvis blir de nok bare glade for at du er så voksen og reflektert at du ønsker å ta det opp med dem. Og det er helt sikkert at verken moren din eller faren din vil slutte å være glad i deg på grunn av dette!

Selv om det vil være vanskelig å prate med mamma og pappa om det, vil du etterpå føle deg mye lettere. Du har valgt det som er lettest for deg. Du kan ha tingene dine en plass, og du slipper å flytte på alt hele tiden. I tillegg slipper du kanskje krangling om hvor du skal være. Du bor hos mamma, det har du bestemt, og det er din rett å bli hørt i om hvor du vil bo når du er 15 år :-)

Jeg legger ved et par artikler som kanskje kan være til hjelp!

Ønsker deg masse lykke til, og skriv gjerne igjen hvis det er noe mer du lurer på! :)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse