Hopp til hovedinnholdet

Pappa er sur på meg hele tiden og jeg er redd, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa blir sur på meg hele tiden. Jeg blir nesten litt redd for han. Mamma blir helt stille når pappa er sur. Jeg ønsket meg å kjøpe ny mobil. Gjerne en iphone 7, men pappa sier jeg ikke får lov til å bruke mine egne penger på hva jeg vil. Og han klikker helt på meg. Jeg gråter nesten hver dag. Jeg hater å snakke om følelser, men vennene mine sier jeg burde snakke med helsesøster på skolen, men jeg orker ikke snakke med noen om det. Jeg blir bare så lei meg. Vet ikke hva jeg skal gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

takk for ditt spørsmål til ung.no. Det er ikke bra at du har det så dårlig hjemme og er redd. Derfor er det bra at du kontakter ung.no. og at du har fortalt dine venner om hvordan du har det. 

Det er foreldrene dine som har ansvaret for at du har det bra hjemme. De fleste foreldre ønsker å være gode foreldre for sine barn, men av forskjellige grunner  er det noen som ikke får det helt til. Da er det viktig at foreldrene får råd og veiledning i hvordan de kan bli bedre som foreldre.

Kan du snakke med mamma om hvordan du har det og be henne være med deg å snakke med noen som kan hjelpe dere?

Mange unge kan synes det er skummelt og vanskelig å skulle fortelle noen andre om hvordan de har det hjemme. En kan få bekymringer om at situasjonen hjemme blir enda verre og at de kan bli straffet. Da er det viktig å forsøke å tenka at de som skal hjelpe deg, vil gjøre det på en så god og skånsom måte i samarbeid med deg.

Men jeg forstår at du ikke liker å snakke om følelser. Det kan være både skummelt og vanskelig, men husk at den som skal hjelpe deg kan mye om å hjelpe noen til å snakke om vanskelige følelser. Husk at følelser er ikke farlig, selv om de kan være litt plagsomme. 

For det er viktig at du sier i fra hvordan du har det til noen andre som kan hjelpe deg og din familie. Så derfor anbefaler jeg deg å følge dine venners råd om å ta en prat med helsesøster. Hvis du synes det er vanskelig, kan du kanskje be en av dine venner om å være med deg første gangen? 

Du kan også kontakte barnevernet i ditt distrikt og få snakket med noen som kan hjelpe deg. Eller du kan kontakte Alarmtelefonen for barn og unge .

Her er også en artikkel om konflikter i hjemmet og en artikkel om hvordan en kan få hjelp av familievernkontoret om en har det vanskelig. 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern