Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en muslimsk jente som har det veldig dårlig hjemme. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt det veldig dårlig hjemme, etter at faren min dro fra moren min har jeg vært den jenta alle tar ut sinnet sitt på . Jeg blir anklaget heletiden jeg får kjeft . Flyttet med mammas besteforeldre . besteforeldrene fra mamma sin side truer meg om hvis ja ikke blir bedre eller hører på dem så kommer de til å kaste meg ut her i fra. Jeg gikk da i deprison angst og fikk spiseforstyrrelse i og med at de kalte meg feit hele tiden som jeg ikke er163cm- 48kg) jeg fikk ikke lov til å gå ut etter at de så meg med min kjæreste (jeg er muslin) de sa at hvis jeg går ut så får jeg aldri komme inn. de lagde ikke mat for meg og de vasket aldri mine talerkner eller kopp. Vi er 4 søsken og de har aldri gjort sånt mot dem men bare meg...jeg ble truet av min mamma sine brødrene om at hvis jeg ikke slapper av og hvis jeg ikke slutter med det kødde om at jeg får panikkanfall kommer de til å kaste meg ut eller bare stenge meg inne. har kontakt med pappa flytter bv meg ut? Går det utover mine søsken

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ikke greit ut å ha det slik du har det nå. Skjønner at det må føles veldig urettferdig at de lar sinnet sitt gå utover deg, og at du blir truet og rakket ned på er heller ikke ok. Ingen har rett til å slenge dritt til deg eller å styre over deg på den måten du forteller om.  -Du vet jo sikkert det, men jeg forstår at det ikke er enkelt for deg.  Det at du skriver til oss om dette, viser at du har ønske om å ha det annerledes, men at du ikke vet hvordan du skal gå frem.

Du sier du nå ikke lenger får lov til noe annet enn å gå på skolen og komme rett hjem, og at dette har forandret seg etter at de så deg med kjæresten din. Du sier at søsknene dine ikke har det så strengt som deg.

Du har psykiske problemer som angst og depresjon, og det blir ikke tatt på alvor. Isteden bruker de det mot deg. 

Du beskriver en hverdag flere kjenner seg igjen i. Det er en del jenter som etter at de har kommet i puberteten får det mye strengere hjemme. Det er mange muslimske foreldre som tenker på jentas og familiens ære. De er redde for at jenta skal gjøre noe hun kommer til å angre på, eller som kan sette familien i et dårlig lys. Selv om flere andre har det som deg, gjør det ikke din situasjon noe bedre.

De som har forsket på det vi kaller æresrelatert vold, beskriver det å miste retten til sin egen fritid og frihet som en del av den æresrelaterte volden. Du er nå så stor at foreldrene ikke lenger kan bestemme over deg på den måten de gjør. Det å bli kaldt stygge ting hører også med under den samme overskriften. De har ingen rett til å si stygge ting til deg.

Jeg lurer på om du har noen på skolen du stoler ekstra mye på; en venninne, lærer eller helsesøster? Jeg lurer på det fordi jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Kanskje faren din tenker mer som deg og kan støtte deg i en samtale med besteforeldrene dine?

Det er også mulig å kontakte et familiekontor. Familiekontor snakker med familier med alle typer problemstillinger. Det er gratis, og det er også mulig å be om en time alene først og evt. invitere med deg mor og besteforeldrene dine etter hvert. Kanskje de hører mer på deg når du ikke er alene?

Dersom du ikke vil eller tenker det blir for vanskelig, kan du også ringe Du ringe til Seif (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger)på 22034830 de har lang erfaring med å snakke med mennesker som kommer far kulturer der ære er viktigere enn i den norske kulturen.

Et annet aktuelt sted å ta kontakt for deg, kan være MIRA-senteret.  De har mye erfaring med slike problemstillinger som du presenterer og de kan både gi råd og støtte. 

Du kan også ringe Alarmtelefonen 116 111, eller kontakte barnevernet der du bor for å få hjelp. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no. Barrnevernet kan hjelpe deg uten at det går utover de andre søsknene dine så lenge de blir behandlet bra.

Husk at du er viktig og verdifull, og at bare du bestemmer over DEG! Søk hjelp og støtte NÅ til å komme deg ut av en situasjon der du ikke føler du har styring og bestemmelsesrett i livet ditt. Å stå opp for deg selv og dine rettigheter og muligheter er bra.  -Men å stå alene i den situasjonen, er vanskelig, så støtte et av de steden jeg har nevnt, eller et annet sted du tenker er mulig, er lurt!

Det er mulig å ta vare på det beste fra din kultur samtidig som du lever godt i norsk kultur.  Les gjerne boken til Loveleen Brenna: Min annerledeshet - min styrke.

Takk igjen for at du tok kontakt. Jeg håper dette er første skritt på veien til at du ikke lenger er alene med problemet ditt. Du har en rett til å bestemme mer over deg selv.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det ditt ansvar å beskytte familiens ære?

Din oppgave?

Er familiens ære ditt ansvar? Må du overvåke dine søstre og passe på at de ikke gjør noe «dumt»? Må du straffe dem om de ikke oppfører seg slik familien ønsker eller har kjæreste?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern