Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å snuse på fly? Hva skjer med snus i sikkerhetskontrollen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg skal reise til Oslo den 24. Februar, jeg skal reise alene og jeg snuser, og jeg er redd for at foreldrene mine skal se det , siden de skal se når jeg går gjennom sikkerhetskontrollen. Hvordan gjør de det med de som har med seg snus på fly? og kan jeg snuse på flyet? kan de ta ifra meg snusen min? Håper på svar fortest mulig:) mvh Jente 15år som er bekymret...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er lov til å ta med snus på fly og du har også lov til å snuse om bord. De som jobber i sikkerhetskontrollen kan ikke ta snusen fra deg når du flyr mellom to steder i Norge (som mindreårig har du ikke lov til å ta med snus over grensa fra utlandet). Den beste måten å skjule snusen på, er å ha den i innsjekket bagasje.

Du skal kanskje reise bare med håndbagasje? Da vet du sikkert at det er noen ting du må ta ut og vise frem på vei gjennom kontrollen (mobil, flytende ting som krem og mascara osv.). Snus er heldigvis ikke en av de tingene du plikter å vise frem. Når bagasjen din går gjennom scanneren ser de som jobber der at du har en snusformet boks i den. Foreldrene dine kan ikke se skjermen som viser innholdet i bagasjen. 
Det er alltid en risiko for at de som jobber i sikkerhetskontrollen vil åpne bagasjen din for å sjekke hva du har oppi, men de kommer nok ikke til å lage noen sak ut av en snusboks. Foreldrene dine kommer uansett til å måtte stå noen meter unna og ikke kunne følge med så nøye.  

For å slippe alle bekymringer, er det beste å legge snus i innsjekket bagasje. Da er det ingen sjanse for at foreldrene dine vil se at du har snus. 
Hvis du ikke vet om du har innsjekket bagasje kan du spørre foreldrene dine og kanskje du kan be om å få det? Du kan si at du ønsker deg innsjekket bagasje for å kunne ta med deg for eksempel hårspray, eller for å slippe å kjøpe liten tannkrem og små flasker til å ha sjampo og kremer i. 
Ulempen med å sjekke inn snusen er at du må klare deg uten mens du reiser, men det er kanskje verdt å holde ut?

Håper dette hjalp med å roe nervene før reisen!  
    


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk