Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives ikke hjemme og jeg blir mobbet på skole. Hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 og fyller 14 år i år. Jeg har en lillesøster på snart 11 år. Hun får all oppmerksomhet her i familien,mamma og pappa blir sure på meg kjempe fort og da klikker det helt for dem. Men til søstera min skal det mye til før hun får kjeft. Vis pappa har sagt noe å hun blir lei seg kommer ALLTID mamma løpende ned får å trøste henne og hun overdriver som vanlig så alt høres mye verre ut. Men når dette skjer med meg kommer ikke mamma ned å hjelper meg som jeg trenger/ønsker meg. Alt jeg sier går som surt å slemt, og vær gang jeg sier 'hei' til søstera min eller noe annet får jeg kjeft igjen. Jeg trives ikke så godt som jeg vil på skolen. Hadde 3 venner på skolen men hun ene var 'falsk' og har derfor nå blitt mobba av ho. Jeg har blitt mobba på den første skolen jeg gikk,håndballen ble jeg så sterkt mobba at jeg prøvde å lure meg fra å dra, og jeg har blitt mobba på skolen min nå. Jeg trives ikke på skolen men liker å være der fordi det verste jeg vet er å være hjemme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det må være vanskelig å ha det slik du har det nå. Det er ikke bra at du blir mobbet på skolen og samtidig ikke ha det bra hjemme. Er det en mulighet for deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du opplever hverdagen din så tenker jeg at det kan være bra for deg. Skriv gjerne ned det du føler og avtal en samtale med de alene uten søsteren din. Da kan det være lettere å forklare hvordan du har det.

Selv om du er tre år eldre en søsteren din så skal du få den samme behandlingen som henne i forhold til det du trenger hjelp til. Det å bli sett, hørt og respektert av familien sin er viktig for å ha det bra. Opplever du at du ikke får det bedre etter å ha snakket med foreldrene dine, så kan det være lurt å få hjelp fra andre. Du kan kontakte familievernkontoret i kommunene der du bor. De hjelper familier til å få det bedre sammen. Det skal ikke være stor forskjellsbehandling mellom søsken i en familie.

Det at du blir mobbet er ikke greit. Har du ikke snakket med foreldrene dine om dette så er det noen du bør gjøre. Dere ta kontakt med skolen slik at rektor blir varslet. Rektor har ansvar for at det ikke skal være mobbing på skolen. Skriv ned det du opplever av mobbing på skolen. Snakk gjerne med helsesøster på skolen din om hvordan du har det. Helsesøster kan også hjelpe deg i forhold til mobbingen du er utsatt for og hvordan du har det hjemme.

Ønsker deg lykke til og alt godt. Legger artikler under svaret som du kan lese. 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie