Hopp til hovedinnholdet

Spiseforstyrrelse

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror kanskje at jeg har Anoreksi... Jeg er veldig misfornøyd med kroppen min og jeg synes magen min er alt for stor.Jeg har BMI 13 og unngår å spis så ofte jeg kan. Jeg bruker mye tid på å finne ut hvor mye kalorier det er i ting osv. Hvis jeg en dag spiser mer enn en brødskiver får jeg veldig skyldfølelse og det ødlegger ofte dagen min. Da er jeg ofte trist og sint hele skoledagen. Av og til blir jeg så sur at jeg gråter over lang tid. Jeg veier ca 36-39 kg og er 13 om to uker. Jeg er 163 cm høy. Jeg spiser ikke godteri. Og jeg går på turn 3 ganger i uka og trener selv nesten hver dag. Jeg kaster ikke opp. Jeg har ofte vondt i hode og i magen og forrige fredag trodde jeg at jeg skulle besvime i gymen. Problemer er at jeg ikke vill bli frisk... Jeg liker livet sånn det et nå og jeg vill ikke tilbake til før jeg begynte å "sulte" meg selv. Det jeg lurer på er, har jeg spisefortyrrelser? Er vekten min normal? Hvilken spisefortyrrelse har jeg (hvis jeg har det)? Bør jeg bli innl

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Jeg blir bekymret for at du har utviklet spiseforstyrrelse som er en alvorlig psykisk sykdom.

Jeg kan ikke skrive hvilken diagnose du har. En lege eller psykolog kan stille diagnose etter å ha undersøkt deg og snakket med deg. Men det å sulte seg er gjerne det som kjennetegner anoreksi.

Det er helsefarlig og det kan forstyrre pubertets utviklingen å være undervektig. Den vekten du oppgir er for lav sett i sammenheng med høyde og alder. Det kan du sjekke selv her. Det at du har hodepine, magesmerter, er trist og sint er tegn på at kroppen din ikke er fornøyd. Kroppen din har det ikke bra når du har sånne plager, og du bør få hjelp til å ta bedre vare på deg selv. Spiseforstyrrelse handler om å ha et vanskelig forhold til kropp og mat. Noe du beskriver at du har. Hva oppnår du ved å ta kontroll over deg selv på den måten. Spiseforstyrrelse handler ofte om at man på en eller annen måte opplever kontroll over seg selv og andre vanskelige ting i livet, når man sulter seg. Det å være undervektig påvirker hva man forstår og hvordan man oppfatter seg selv. Derfor kan det være vanskelig å passe godt nok på seg selv og ta gode valg når kroppen ikke får den næringen du trenger. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster om dette. Du kan også bestille en time hos fastlegen din, eller helsesøster kan hjelpe deg med det. Les også gjerne vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Historien om en spiseforstyrrelse

Jente bak et vindu (colourbox.com)

Vi har fått denne beskrivende fortellingen om starten av en spiseforstyrrelse, behandlingen av den og veien tilbake til hverdagen uten spiseforstyrrelse. Vi tror det er mange som vil kjenne seg igjen, og velger derfor å dele denne historien med leserne.

Hei! Jeg er ei jente på 14 år som går i 9. klasse ...

Les mer

- Jeg lurer på om jeg kan ha en spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse (colourbox.com)

Jeg synes jeg er tykk, selv om alle sier at jeg er tynn. Jeg liker ikke kroppen min, og noen ganger spiser jeg ikke i det hele tatt, eller kaster opp det jeg spiser. Har jeg en spiseforstyrrelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon