Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir utslitt av at mamma og pappa ber meg gjøre ting hjemme. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg arbeider med skole hele tiden, kommer hjem og jobber rundt 5-6 timer med lekser. Karaktersnittmålet mitt er skyhøyt og må derfor jobbe mye. Når jeg er ferdig å jobbe, trenger jeg en pause, men mamma og pappa kommer hele tiden til meg og roper om at jeg må ta ut av oppvaskmaskinen, middag, måke snø. Når jeg sier at jegikke orker, sier de: jaja, da gidder ikke vi å lage mat, vaske klærna dine osv. hvis jeg sier"slutt å mas" begynner de bare å baksnakke meg og sier "***** er helt utslitt, h*n orker vertfall ingen ting resten av uka" sier de og masse annet, JEG BLIR UTSLITT. Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er mange ungdommer som føler at foreldrene maser. Slik jeg forstår det opplever du at du er sliten av skole og skolearbeid og ønsker å slippe husarbeid. 

I en familie må alle bidra. Det er nok ikke bare du som er sliten. Foreldrene dine jobbe sikkert og har også mange andre forpliktelser. Familie er samarbeid og alle bør bidra.

Hva med å bli enig med foreldrene dine om hva du skal gjøre? Jeg tror ikke du kan forvente å slippe å bidra, men hvis dere blir enig kan det hende at det blir mindre mas og krangling. Når dere har blitt enig er det viktig at du gjør din del av avtalen. Hvis ikke blir det nok bar mer krangling. Foreslå at dere kan prøve dette foreksemlpel en månede for å se om avtalen fungerer.

Det er naturlig at du trenger en pause etter å ha jobbet 5-6 timer med leksene, men tenk igjennom når du kan bidra med husarbeid. Kan du foreksempel avtale å gjøre mer i helgene eller like etter skolen?

Å jobbe 5-6 timer etter skolen med skolearbeid er mye. Kanskje du også burde redusere litt på skolearbeidet. Man skal ha tid til fritid og hygge etter skoletid også.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie