Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli mindre sjenert og mer utadvendt? 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er kjempe sjenert når jeg er med venner som jeg ikke er så mye med eller andre medelever i klassen. Hvis jeg sitter å snakker med noen andre er det som regel de som snakker mens jeg bare sitter der og ikke aner hva jeg skal si. Har dere noen tips til hvordan jeg kan bli mindre sjenert og mer utadvendt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å kunne løse dette problemet kan det være lurt å tenke over hva som er grunnen til at du ikke er så utadvent og sliter med å snakke. Er det fordi du ikke vet hva du skal prate om? Er du redd for å virke teit eller rar? Er det noe annet? Om du vet grunnen til at du er sjenert, er det nemlig mye lettere å jobbe med det. 

Du skriver at du ikke aner hva du skal snakke om, og da kan det være en ide å tenke over samtaleemner på forhånd. Still også gjerne spørsmål til dem du prater med, slik at du får samtalen i gang. Da vil vedkommende måtte svare, og stiller kanskje et spørsmål tilbake til deg. Slik skaper dere på en måte en sirkel, og etterhvert vil nok praten gå lettere. Det vanskeligste er som regel å starte, men bit tennene sammen og vær bestemt på at du skal få det til.

Når du først begynner å snakke mer, er det også naturlig at du vil bli mer inkludert. Da vil det med tiden bli lettere å bli mer utadvent, for det blir mer en selvfølge og vane, fremfor noe du sliter med. 

Jeg legger igjen noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap