Hopp til hovedinnholdet

Min lillebror har en sykdom som gjør at han ikke kan gå om noen år, og vennene mine er sjalu på at vi får heis og andre hjelpemidler. Synes det er veldig skummelt og tenker på det hver dag, hva skal jeg gjøre for å få det bedre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg skal tenke!!! Hei broren min har en sykdom som heter duchenne muskeldystrofobi eller no sont. Han er 7 år akkurat nå og er ganske frisk (men han går på medesiner) men etterhvert kan han ikke gå lengre det kan skje mellom 8 og 17 års alderen. Det er veldig skummelt å ligge hver kveld å tenke at når jeg våkner kan han kansje aldri gå igjen. Mange er sjalu på meg for at jeg får sitte på raptoren hans og att vi skal få heis i huset men jeg vil helst att de skal skjønne at det ikke er så gøy som det ser ut. Det er jo veldig gøy og dra til Frambu og valnesfjord og sitte på raptoren men det som ikke er gøy er att han har duchene. Jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre for jeg tenker på det så ofte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no og forteller oss hvordan du har det. 

Det er helt forståelig at du tenker mye på din lillebror og at du synes det er skummelt og vanskelig. Dessverre er det kanskje ikke så lett for dine venner å se at det er flere sider av en sak. De ser bare det "positive", men har nok ikke forstått hvor alvorlig syk din lillebror er. 

Dette synes jeg du skal fortelle dem. Si at du er redd for hvordan det skal gå med din bror, og at du synes det er vanskelig og skummelt. Det er den eneste muligheten at de skal kunne forstå hvordan du har det.

Det er veldig viktig at du setter ord på dine tanker og følelser og at du har noen å snakke med om dette viktige, men vanskelig temaet. 

Jeg anbefaler deg å snakke fast med helsesøster på skolen din. Det er godt å ha en voksen person som kan hjelpe deg med dine følelser og tanker. Helsesøster har erfaring å snakke med barn og ungdom, og kan være en god støttespiller for deg når du har det vanskelig og tankene kommer.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie