Hopp til hovedinnholdet

Hvem bestemmer hvem som skal inviteres i min konfirmasjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Skal konfirmere meg snart men lurte bare på en ting. Mamma og pappa er skilt og pappa vil ikke ha komfirmasjon sammen med mamma . Men jeg og mamma vil feire sammen alle . Hvem er det som egentlig bestemmer? Pappa sier at han får bestemme det fordi konfirmasjonen skal være en dag alle koser seg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å gjennomføre konfirmasjonen din på en måte slik du selv har valgt. Du spør hvem som egentlig bestemmer hvilke gjester som skal komme. Det er ikke noe helt entydig svar på det spørsmålet. Ifølge barneloven har dine foreldre både rett og plikt til å ta avgjørelser på dine vegne i personlige forhold, frem til du er 18 år. Men du har rett til å bli hørt og dine ønsker skal veie tungt. Og er det en ting der dine ønsker skal tas hensyn til, må det jo være konfirmasjonsdagen! Dette er din dag og jeg mener at det er du som bør velge hvem som skal komme og hvordan festen skal legges opp. Det er du som skal feires og det viktigste er at det blir en god opplevelse for deg!

Derfor syns jeg at pappa bør legge sine egne ønsker til side og ta hensyn til deg og det du vil i denne situasjonen. Det er helt sikkert gode grunner til at pappa tenker at det beste er å dele opp feiringen i to fester. Kanskje er det slik at mange familierelasjoner har blitt vanskelige og såre etter at mamma og pappa skilte seg. Kanskje vil det bli vanskelig for pappa på en slik dag der alle samles fra begge familiene. Men noen ganger må man se forbi dette fordi noe annet er viktigere, slik som en datters ønsker for konfirmasjonsdagen. Husk at det ikke er din feil at mamma og pappa skilte seg. Dette er et voksenansvar. Det er deres oppgave å passe på at du har det bra både praktisk og følelsesmessig. Så av hensyn til deg bør pappa klare å delta på denne feiringen slik du legger opp til, selv om det koster og selv om det er vanskelig. Man skal ikke unngå alt som er vanskelig!

Snakk med pappa om dette. Vis han gjerne svaret mitt og bruk det som et utgangspunkt for en prat.

Dere kan også lese sammen på denne nettsiden fra barneombudet. Her står det mer om hva foreldre kan bestemme over barna sine og ikke.

Jeg håper at dette var til hjelp. Og jeg håper at selve konfirmasjonsfeiringen din blir akkurat slik DU ønsker. Gratulerer med dagen som kommer.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon